Een wedstrijddag met Bjorn Kuiper

Bjorn Kuiper in actie tijdens Stevo - Heino.

Afgelopen zondag ging een van onze jongste leden, Rick van Bussel, met Bjorn Kuiper mee naar zijn wedstrijd Stevo – Heino. Rick schreef hierover een leuk verslagje voor de website.

Vandaag was ik mee met ons SAO-lid Bjorn Kuiper. Nadat ik met de bus naar Vaassen was gekomen, spraken we over de wedstrijden die zijn geweest en de wedstrijden die gaan komen. Bjorn gaf aan dat ik mee de bestuurskamer in mocht, want ik zou immers een verslag voor de SAO-website schrijven. Voordat we echt op weg gingen kwam eerste assistent Robert Kunst, die een bus later dan ik had genomen. Nadat hij was opgepikt gingen we op weg naar het Overijsselse Geesteren. Onderweg hebben we het o.a. over de status van het veld, zullen ze het veld hebben afgekeurd en wijken we uit naar kunstgras of wordt het een zware middag op veld 1? Het antwoord volgt nadat Bjorn de veldcontrole zou hebben gedaan met zijn assistenten.

Eenmaal vijf kwartier van tevoren aangekomen op het sportpark, arriveert daar ook de andere assistent, Jorg Ordelmans. Ook hij is ‘strak in pak’. Eenmaal aangekomen in de bestuurskamer kijk ik mijn ogen uit, ik, als jeugdscheidsrechter, heb nog nooit zo’n goede ontvangst gehad, maar voor Bjorn is het de normaalste zaak van de wereld. In de bestuurskamer vertelt Bjorn hoe hij het wil hebben, ondershirts zelfde kleur als de hoofdkleur van de mouw. Onder het genot van een kopje koffie wordt er nog wat gepraat over de wedstrijd die zo gespeeld zal worden. Uiteindelijk komen ze tot de vraag op welk veld er gespeeld zal gaan worden. Bjorn neemt zijn verantwoordelijkheid en geeft aan dat hij het veld gaat controleren met zijn assistenten. Na een stukje op het veld te hebben gelopen, lijkt het nog wel te gaan, maar eenmaal dicht bij de tribune te zijn aangekomen, waar de zon nauwelijks of niet schijnt, is veld ongelofelijk hard. Dat is dus duidelijk, we wijken uit naar kunstgras.

Bjorn en zijn assistenten gaan naar de kleedkamer en dan komt er iemand op mij afgelopen met de volgende woorden: “Niet te veel noteren vandaag!” Het blijkt oud betaald voetbal en internationaal assistent-scheidsrechter Coen Droste. Leuk om met hem een keer gesproken te hebben.

Als Bjorn en zijn assistenten naar buiten komen voor de warming up, ben ik opzoek naar een mooie plaats om foto’s te maken, helaas is het onmacht als je geen fotocamera tot je beschikking hebt en de zon erg fel schijnt. De warming-up gebeurt zoals het hoort en een kwartier voor tijd zoekt Bjorn de kleedkamer weer op en ongeveer een minuutje later volgen beide teams ook.

Dan volgt de wedstrijd. Onder een fel schijnende zon, maar een niet zo hoge temperatuur treedt Bjorn samen met zijn assistenten aan in het zwart. Om 13:59 wordt er afgetrapt. De wedstrijd is vanaf minuut 1 spannend en nadat er kansen over en weer worden gemist, wordt er in de 15e minuut voor het eerst gescoord door Stevo. Na de 1-0 ging Heino vol in de aanval en dit resulteerde 3 minuten later ook in de 1-1. Beide partijen weten dat er iets te halen valt. Bjorn kan ondertussen lekker laten voetballen en lekker meelopen. Ik had ondertussen plaats genomen tussen de rapporteur, de begeleider van de 2e assistent en een andere supporter die aanwezig was voor Bjorn. Ook deze waarnemers waren meer dan tevreden over de manier van fluiten van de man in het zwart.

In de 38e minuut valt de 1-2 voor Heino en dit doelpunt was zeker niet onverdiend. Kansen over en weer en dat zorgde voor een aantrekkelijke wedstrijd. In de 38e minuut volgt een gele kaart voor Stevo. Vlak voor de rust wijst Bjorn naar de stip, er zou hands zijn gemaakt. Dit was mij ontschoten, maar de rapporteur gaf aan dat de scheidsrechter van dienst dit goed had waargenomen, hierop volgde ook een gele kaart. De strafschop wordt goed ingeschoten en dit betekent 2-2.

Bjorn Kuiper tijdens Stevo - Heino.

Bjorn Kuiper tijdens Stevo – Heino.

In de tweede helft gaan we rustig door met een mooie pot voetbal, er worden weer kansen gecreëerd over en weer en in de 53e minuut wordt het dan ook 2-3 voor Heino. Heino was in de eerste helft al de bovenliggende partij en gaat hier in de tweede helft vrolijk mee verder. Het arbitrale team voelt dat het er nu om gaat spannen en zet alle zeilen bij. In de 59e minuut en in de 62e minuut pakken beide teams een gele kaart. Hiermee heeft Bjorn meteen de grens duidelijk aangegeven. Halverwege de tweede helft staan een paar man bij de achterlijn met groene glazen bierflesjes wat te roepen, het volgende moment waarbij Bjorn dichtbij de leider van Stevo is, geeft hij dit netjes aan. Toch weer een pluspuntje voor het rapport denk ik zo.

In de 75e minuut wordt er ingegrepen vanaf de zijkant, 2 wissels, 1 voor elke partij. Stevo voelt dat er nog wat te halen valt en gaat er vol voor, terwijl Heino 3-2 voldoende lijkt te vinden, dan wordt er in de 79e minuut toch 3-3 gemaakt door Stevo. Beide partijen gaan nu vol voor de overwinning, dit heeft een paar stevige duels tot gevolg, maar het blijft binnen de perken. Als Bjorn in de 84e minuut een stevig maar fair duel door laat spelen gaat de aanvaller van Heino erg tekeer tegen Bjorn, die er vervolgens geen gras over laat groeien en dit meteen bestraft met een gele prent. Dat lijkt me toch een duidelijk signaal om je mond te houden, maar vier minuten later doet diezelfde aanvaller precies hetzelfde en hij kan dus een paar minuten eerder gaan douchen. In de 89e minuut wordt er nog gewisseld door Stevo, maar dat mocht niet meer baten. Het duel eindigt in 3-3 en beide partijen schieten hier eigenlijk niks mee op. Bjorn mag de complimenten ontvangen na afloop.

Als Bjorn na ongeveer een kwartier weer in de bestuurskamer komt met zijn assistenten bespreken ze nog even wat situaties, waaronder de 2e gele kaart en de strafschop, maar beide partijen lijken goed te kunnen leven met de uitleg en de beslissingen van dhr. Kuiper. Bjorn heeft een goede, maar vooral leuke wedstrijd gefloten. Door zijn optreden konden de supporters genieten van een leuke stevige pot voetbal met veel wederzijds respect.