Column Jelle Besselsen: Internationaal fluiten

Internationaal fluiten

De column van de maand juli is geschreven door Jelle Besselsen en gaat over het fluiten op internationale toernooien.

“Als scheidsrechters dromen we er allemaal wel eens van om op een groot internationaal toernooi aanwezig te mogen zijn. Een Europees- of Wereldkampioenschap  zal voor de meesten van ons echter een droom blijven. Toch zijn er verschillende manieren om teams van over de landsgrenzen te fluiten, zowel in het binnen- als buitenland. Waarom is dit leuk? Waarom is dit nuttig? En wat zijn dan de mogelijkheden?

Gedurende en vlak na het voetbalseizoen worden er in Nederland  verschillende meerdaagse internationale jeugdtoernooien gehouden. Op deze toernooien vinden wedstrijden op verschillende niveaus en in verschillende leeftijdscategorieën plaats. Enkele bekende voorbeelden zijn het Marc Overmars Paastoernooi bij sv Epe (U12 en U14), het Internationaal Jeugdtoernooi bij Roda ’46 (U17 en U19) en het BSC Unisson B-toernooi. Vaak duren deze toernooien 2 of 3 dagen. Meestal worden scheidsrechters via-via gevraagd om te fluiten of te assisteren op deze toernooien.

Mocht je op een dergelijk toernooi willen fluiten, dan is het dus zaak om dit op tijd te regelen en je goed te oriënteren.

In het buitenland worden ook gedurende het hele jaar (grote) internationale jeugdtoernooien gehouden. In Scandinavië gaat men in de zomerstop helemaal los met 5-daagse toernooien als de Storsjöcupen, de Norway Cup, de Dana Cup en de Gothia Cup. In Portugal wordt vlak na ons voetbalseizoen de Iber Cup gehouden. Naar veel van deze toernooien reizen jaarlijks een of meerdere Nederlandse scheidsrechters af. Zo zijn er dit jaar 18 Nederlandse scheidsrechters naar de Storsjöcupen geweest (waaronder 3 SAO’ers) en zal er ook een groep van 6 scheidsrechters (met wederom 3 SAO’ers) naar de Norway Cup reizen. Vaak moet je je voor deze toernooien wel op tijd aanmelden en is er een soort van selectieprocedure van toepassing. Mocht je op een dergelijk toernooi willen fluiten, dan is het dus zaak om dit op tijd te regelen en je goed te oriënteren.

Er zijn verschillende redenen om aan een internationaal toernooi deel te nemen. Ten eerste is het gewoon erg leuk. Je zult meestal met een gezellige groep enthousiaste en gemotiveerde scheidsrechters naar een toernooi gaan. Je leert veel nieuwe mensen kennen en houdt veel nieuwe vrienden over aan het fluiten op een internationaal toernooi. Ook met de andere scheidsrechters op het toernooi bouw je vaak een bijzondere band op. Daarnaast is het een unieke manier om je onder te dompelen in de (voetbal)cultuur in een ander land. Mijn ervaring met de Storsjöcupen is dat je met open armen ontvangen wordt, en dat mensen graag contact maken met de buitenlandse scheidsrechters op een toernooi. Omdat je tijdens het toernooi vaak wedstrijdvergoedingen ontvangt is het ook nog eens een erg goedkope manier van vakantie vieren.

Daarnaast is het voor je ontwikkeling als scheidsrechter erg nuttig om eens teams met een andere nationaliteit te fluiten. Je wordt namelijk gedwongen om veel te doen met non-verbale communicatie. Natuurlijk kun je in het Engels communiceren met de teams, maar vaak kun je zaken niet zo goed overbrengen als je in het Nederlands zou kunnen. En sommige spelers spreken helemaal geen Engels of spreken het erg slecht, dan ben je volledig aangewezen op non-verbale communicatie. Je houding en je uitstraling in een wedstrijd  zijn daarmee op een internationaal toernooi meteen een stuk belangrijker. Na het toernooi heb je daar in Nederland ook profijt van.

Als scheidsrechter op een internationaal toernooi zal je je aan moeten passen aan verschillende stijlen.

De speelstijl in het buitenland is vaak ook anders. Zo spelen Zweedse en Noorse teams vaak veel fysieker dan wij als Nederlanders gewend zijn. Argentijnen en Mexicanen spelen dan weer meer technisch, maar zijn veel feller (en af en toe gemener) in de duels dan Nederlandse spelers. Als scheidsrechter op een internationaal toernooi zal je je aan moeten passen aan deze verschillende stijlen. Als je dit onder de knie krijgt zal je je in Nederland ook makkelijker aan kunnen passen aan wedstrijden in verschillende omstandigheden en aan wisselende omstandigheden tijdens de wedstrijd.

Zoals al eerder gezegd gaat er vaak een groep scheidsrechters naar een internationaal toernooi. Doordat niet iedereen tegelijk fluit gaan de scheidsrechters ook veel bij elkaar kijken. Ook dit zorgt voor een leerzaam element in het toernooi. Bij de Storsjöcupen rapporteren de Nederlandse scheidsrechters elkaar onderling. Met name de meer ervaren scheidsrechters in de groep kunnen hierdoor veel nuttige tips en tricks delen met de jongere scheidsrechters. Je ziet gedurende het toernooi dan ook al het niveau van sommige deelnemers omhoog gaan. Ook als meer ervaren scheidsrechter is het altijd goed om met je collega’s te sparren over het vak. Het groepsgebeuren maakt een internationaal toernooi dan ook altijd erg leerzaam.

Bij andere toernooien, zoals de Norway Cup, worden scheidsrechters beoordeeld door rapporteurs van het toernooi zelf. Ook dit is erg leerzaam, omdat de gewoontes van scheidsrechters en de richtlijnen vaak van elkaar verschillen. Voor Zweedse scheidsrechters geldt bijvoorbeeld dat ze meer centraal volgen en fluiten na ieder doelpunt. Deze punten kun je daarom meenemen en waar mogelijk toepassen in je fluiten in Nederland. Het is natuurlijk wel zaak om goed op te letten of je dat ook binnen de Nederlands richtlijnen goed kunt doen.

Het groepsgebeuren maakt een internationaal toernooi altijd erg leerzaam.

Een week op een internationaal toernooi is dus zowel erg gezellig als bijzonder leerzaam. Je leert veel nieuwe mensen kennen, dompelt je onder in een andere cultuur en leert veel van je collega’s gedurende een week. Met veel van hen zal je na afloop van het toernooi nog jaren contact houden. Ook het contact met buitenlandse collega’s is vaak erg leuk en leerzaam. Kortom, een prachtige ervaring die je niet snel meer zult vergeten.”

Jelle Besselsen

 

PS: Geïnteresseerd geraakt in deelname aan een (buitenlands) internationaal toernooi? Er zijn verschillende wegen om er te komen. De reis naar de Storsjöcupen wordt ieder jaar door 4 Nederlandse scheidsrechters geregeld. Informatie verschijnt t.z.t. op het forum van jeugdscheidsrechter.nl. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld de organisaties Refex en Tournaments Abroad waar je je op kunt geven voor deelname aan een groot aantal buitenlandse toernooien.