Geslaagde workshop ‘Aanpak Clubarbitrage’

Op maandag 9 april organiseerde de SAO Apeldoorn vanuit de betrokkenheid bij ‘Arbitrage055’ een workshop over Clubarbitrage. In ons clubhuis waren 17 verenigingen uit de omgeving aanwezig om na te denken over clubarbitrage en ideeën en ervaringen uit te wisselen.

De avond bestond uit een interactieve workshop van Tjeerd Lemstra (Verenigingsondersteuner Stimenz) en Bas Löverink (Verenigingsondersteuner Accres). Zij maakten gebruik van de omgekeerde vraag, om uiteindelijk toe te werken naar ideeën clubscheidsrechters te behouden en werven. De eerste vraag tijdens deze avond was dan ook: Hoe kunnen we al onze scheidsrechters wegjagen?

Hierop kwamen antwoorden als: ‘Gewoon geen wedstrijden meer geven.’, ‘Ze iedere week de huid vol schelden.’, ‘Geen drankje meer na de wedstrijd.’, ‘Scheidsrechters overbelasten.’, ‘Geen begeleiding en aandacht geven.’ en ‘De scheidsrechters het gevoel geven dat ze niet belangrijk zijn.’

Vanuit hier zijn de deelnemers gaan nadenken over manieren waarop het wel leuk gemaakt kan worden voor scheidsrechters om voor de club actief te zijn. Hier kwamen leuke ideeën uit als een teamuitje voor scheidsrechters, een workshop organiseren van een scheidsrechter betaald voetbal en het organiseren van een wedstrijd (met KNVB-scheidsrechter) met na afloop een vragenuurtje. De rode draad is dat aandacht en waardering de belangrijkste pijlers zijn voor de werving en het behoud van scheidsrechters.

Ook werden er onderling veel goede ideeën en contacten uitgewisseld. Zo bleek onder andere dat Victoria Boys alle scheidsrechters op een teampagina op de website heeft gezet, om zo meer aandacht aan de scheidsrechters te geven. Ook werden ervaringen op het gebied van begeleiding en cursussen uitgewisseld, en konden hier direct enkele afspraken over gemaakt worden met Werner ter Avest, die namens de KNVB Academie aanwezig was.

We kunnen terugkijken op een geslaagde en goed bezochte avond, waarmee we hopelijk een bijdrage hebben kunnen leveren aan de clubarbitrage in de regio Apeldoorn.