Spelregelvragen SAO Apeldoorn ronde 5

Donderdag 25 oktober stond de vijfde ronde van de interne spelregelcompetitie op het programma. Bekijk hier de vijf spelregelvragen en de antwoorden.

Vraag 1
Wanneer moet het spel hervat worden met een indirecte of directe vrije schop?
A. Als een doelman verblind wordt door het flitslicht van een fotograaf.
B. Als tegelijkertijd overtredingen werden begaan door spelers van verschillende teams.
C. Als een toeschouwer tijdens het spel het speelveld betreedt.
D. Als een trainer tijdens het spel het speelveld betreedt.

Vraag 2
De doelverdediger heeft de bal in zijn bezit gekregen. Staande in zijn eigen strafschopgebied werpt hij vervolgens de bal opzettelijk in het gezicht van een tegenstander die zich buiten het strafschopgebied, maar binnen het speelveld bevindt. Hoe moet het spel worden hervat?
A. Met een strafschop.
B. Met een directe vrije schop buiten het strafschopgebied.
C. Met een indirecte vrije schop buiten het strafschopgebied.
D. Met een indirecte vrije schop op de plaats waar de doelverdediger stond.

Vraag 3
Uit een doelschop speelt de doelverdediger de bal rechtstreeks naar een medespeler, die zich buiten het strafschopgebied bevindt. Deze laatste wipt de bal met de voet omhoog en kopt vervolgens de bal naar zijn eigen doelverdediger, die de bal daarna met de hand(en) aanraakt.
Wat moet de scheidsrechter beslissen?
A. Hij laat doorspelen.
B. Hij fluit af, toont deze medespeler een gele kaart en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop op de plaats waar de overtreding door deze speler werd begaan.
C. Hij fluit af, laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop op de plaats waar de doelverdediger de bal met de hand aanraakt.
D. Hij fluit af, toont de doelverdediger een gele kaart en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop op de plaats waar de doelverdediger de bal met de hand raakt.

Vraag 4
Bij een aanval door de tegenpartij stapt een verdediger opzettelijk over de zijlijn, omdat hij denkt, dat je zodoende een aanvaller buitenspel kunt zetten. Nadat de doelman de bal heeft gevangen stapt de verdediger weer het speelveld in.  Wat moet de scheidsrechter nu beslissen?
A. Hij laat doorspelen.
B. Hij onderbreekt en zal de verdediger een gele kaart tonen wegens het zonder toestemming verlaten en betreden van het speelveld. Hij laat hervatten met een indirecte vrije schop op de zijlijn op de plaats waar de verdediger het veld in kwam.
C. Hij laat doorspelen en zal de verdediger bij de eerstvolgende onderbreking een gele kaart tonen wegens het zonder toestemming verlaten en betreden van het speelveld.
D. Hij onderbreekt en zal de verdediger een gele kaart tonen wegens het zonder toestemming verlaten en betreden van het speelveld. Hij laat hervatten met een indirecte vrije schop op de plaats waar de bal was op het moment van onderbreken.

Vraag 5
Als een toeschouwer het veld oploopt, wordt hij door een speler, binnen het strafschopgebied, hard in het gezicht geslagen. Het spel is gaande. Wat beslist de scheidsrechter als hij hiervoor het spel onderbreekt en de toeschouwer van het veld heeft laten verwijderen?

disciplinaire straf
A. geen kaart
B. gele kaart
C. rode kaart

spelstraf/hervatting
A. indirecte vrije schop
B. directe vrije schop
C. strafschop
D. scheidsrechtersbal

plaats van hervatting
a. waar de bal was
b. waar de toeschouwer stond
c. op de zijlijn
d. vanaf de strafschopstip

 

 

 

Antwoorden:

1 2 3 4 5
D B B C C D A