‘Van de Voorzitter’ (26)

ledenvergadering

In de 26e ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.

De vakantieperiode. Een periode van rust en een periode van opbouw.

Elk jaar is de eindranglijst weer een moment waar we naar uitkijken en ook heel vaak een moment van frustratie. De frustratie zit hem vooral in het feit dat promotie niet is gehaald. Vele ambitieuze scheidsrechters die vechten voor de schaarse promotieplek. Als deze plek op de ranglijst niet is gehaald dan lopen we leeg. Die rapporteur die het spelletje niet snapt, die tussenranglijst die niet deugt, te weinig rapportages, ………… Ik snap het wel, ik ben ook zo’n ambitieuze scheidsrechter die wil promoveren, maar die het wederom weer niet is gelukt. Ik wil ook een ander systeem dat objectiever is. Ik weet ook een heel goed systeem, dat echt werkt in mijn voordeel. Maar ja, ook bij mijn goede systeem, zullen dezelfde opmerkingen komen van diegenen die binnen mijn goede systeem niet promoveren.

Een echt zorgelijke ontwikkeling is dat het gebrek aan rapporteurs, die de KNVB noopt tot de beslissing om, in het seizoen 2018-2019, géén rapportages meer toe te passen in zaterdag G en zondag G. Wil je promoveren dan moet je dit aangeven bij je SB’er. Hé, een nieuw systeem, misschien biedt dat kansen.

Maar waar het natuurlijk echt om gaat zijn de promovendi. Want je kunt echt trots zijn op je promotie. Je behoort tot het selecte groepje dat wel promoveert. Je hebt er zelf aan gewerkt om te promoveren en gelukkig is die inspanning niet onopgemerkt gebleven.

Van harte gefeliciteerd met jullie promotie:

  • Melvin Brink
  • Remon Tulen
  • Muhammed Osman
  • Youri Kuipers
  • Erik Maat
  • Daniël Groen

De interne spelregelfinale vond plaats op 14 juni. De vijf besten van dit seizoen stonden in de finale. Het werd een spannende eindstrijd. Frans en Bjorn vielen net buiten het podium, maar gingen toch met een beker naar huis. Zeer verdient vanwege de constante prestatie tijdens dit spelregelseizoen. Het was zeer spannend in de top 3. Er zaten slechts 3 punten tussen de nummer 1 en de nummer 3. Ik moest genoegen nemen met de 3e plaats, André werd 2e en de kampioen werd Jelle Besselsen. Jelle, van harte gefeliciteerd!

Op 23 juni was het familietoernooi. Het werd een mooie voetbaldag waar sportiviteit, ontspanning en de strijd om het kampioenschap hand in hand gingen. De winnaar van het voetbalgedeelte was team Besselsen 2, de winnaar van de sportiviteitsprijs team Besselsen 1, de winnaars van de dag waren allen die aanwezig waren en met elkaar voor een geslaagd familietoernooi zorgen. Daarbij gaat onze dank ook uit naar de vrijwilligers die deze dag mogelijk maakten.

Op 29 juni was onze jaarlijkse BBQ. Er was een mooie opkomst bij dit typische BBQ-weer. Wederom een zeer geslaagde en gezellige activiteit van de ontspanningscommissie.

Op maandag 2 juli vond weer de jaarlijkse grote schoonmaak van ons clubhuis ‘De Haven’ plaats.  Dankzij deze groep vrijwilligers Johan de Groot, Henk van der Pijl, Geurt Vink, Frans Haket, Rein van Werven, Harry Hurenkamp, Harry Witteveen, Wim Steman, Minie Steman, Gertie Schol en Andries Versloot is onze Haven weer spic en span. Het bestuur en de leden zijn jullie erg dankbaar voor deze inzet.

Eveneens op maandag 2 juli startte de Storsjöcupen, välkommen till Östersund 2018! Onze scheidsrechters Jelle, Remon, Melvin en Muhammed maakten deel uit van de arbitrage bij dit grote jeugdtoernooi in Zweden. Een mooie ervaring waarvan ik  binnenkort een verslag verwacht op onze SAO-site.

Een andere activiteit waar ik erg trots op ben, is de binnen de SAO ontwikkelde presentatie voor club-scheidsrechters. Met deze interactieve presentatie kunnen wij als scheidsrechtersvereniging een positieve impuls geven bij voetbalclubs. De eerste presentatie was bij Voorwaarts Twello.  Tijdens de presentatie verzorgd door Jelle Besselsen en Luuk Timmer kwamen diverse onderdelen aan bod zoals positie kiezen, communiceren, samenwerken en beslissingen nemen. De avond werd afgesloten met een interactieve quiz. Wij hopen als SAO in een behoefte te voorzien en wachten op uitnodigingen van andere clubs. En dat die er gaat komen daar ben ik van overtuigd. Nog geen twee weken na deze presentatie is er een artikel in de Stentor over samenwerkende voetbalclubs. De SAO werkt al samen met de Apeldoornse voetbalfederatie. Daarbij wordt gewerkt aan het thema arbitrage 055. Wat schetst mijn verbazing in het artikel van de Stentor op 5 juli. Op de vraag waar kunnen jullie als club mee geholpen worden antwoord bijna elke club met scheidsrechterszaken. Dus meld u clubs want naast het plan arbitrage 055 en na de avond voor scheidsrechterscoördinatoren in de Haven, hebben wij nu ook een presentatie op de plank liggen.

Op donderdag 4 juli maakte een actief trainend lid van de SAO, scheidsrechter op zondag in de 2e klasse, bekend dat hij per direct stopt met fluiten. Het gaat om een slimme en relatief jonge gast. Hij is 28 jaar. Ik wist dat hij twijfelde om er een jaar tussenuit te gaan. De lol was eraf gegaan. Zijn mededeling om per direct definitief te stoppen, hakte er bij mij wel in. De oorzaak de moraal op en rond de velden. Laat er wat mij betreft een relatie zijn met de voetbalclubs die het moeilijk vinden om clubarbiters te vinden. Als de moraal op en rond de velden niet verandert, dan denk ik dat er over een paar jaar in de 4e klasse zondag een wedstrijd wordt gefloten onder leiding van die schaarse clubscheidsrechter.

We lachen erom, maar twee Apeldoornse voetbalwedstrijden in de strijd om promotie en degradatie lopen uit de klauw. In de media wordt het afgedaan als een incidentje. Ik was bij één van deze wedstrijden en heb alle filmpjes gezien. Er wordt een schandalige overtreding gemaakt, waarna de vlam in de pan slaat in de wijk Anklaar. En na de wedstrijd in Ugchelen is er een ordinaire vechtpartij. Met alle politie-inzet en beelden dacht ik dat dit wel zou leiden tot formele sancties. Ik was dan ook zeer verbaasd dat de KNVB geen aanleiding zag tot het uitdelen van formele straffen. Ik denk dan, dit kost de KNVB weer 5 actieve KNVB-scheidsrechters en bij de aanwas in Ugchelen en Anklaar van clubscheidsrechters zal wel geen storm lopen.

Gelukkig is er nog het WK, daar verdient de scheidsrechter respect en wordt elke arbitrale beslissing met een glimlach in ontvangst genomen. De spelers hangen vanuit wederzijdse liefde elkaar constant om de nek. Het Russische gras is zo lekker zacht en dat je er, zonder contact van een tegenstander, spontaan op gaat liggen!

Kortom genoeg te beleven op en rondom de velden. Gelukkig kunnen we even uitrusten en weer werken aan een periode van opbouw. Dat nog wel in een “spic en spanne” Haven. Een mooie Haven om trots op te zijn en waar in september weer KNVB-themabijeenkomsten worden gehouden.

Een mooie vakantie toegewenst en gezonde start van het nieuwe seizoen. 

Met sportieve groet,
René Beijen

René Beijen

René Beijen – Voorzitter SAO Apeldoorn.