‘Van de Voorzitter’ (39)

ledenvergadering

In de 39e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.

Het voetbalseizoen zit erop en voor de ambitieuze scheidsrechters onder ons is er dan nog maar één ding echt belangrijk: waar sta ik op eindranglijst? Daarna kunnen we genieten van een welverdiende vakantie.

In het voetbal gebeuren ook altijd weer bijzondere zaken. Onze scheidsrechter Meine de Boer mocht een wedstrijd leiden die slechts bestond uit twee strafschoppen. Hoe zit dat? In de beslissingswedstrijd tussen SV Lelystad en Unicum werd er een fout gemaakt tijdens de strafschoppenserie. Het aangetekende beroep van Unicum (dat de strafschoppenserie verloor) werd gehonoreerd. Gevolg was dat de strafschoppenserie werd hervat bij de dertiende strafschop in de serie bij een stand 5-5. Er waren slechts twee strafschoppen nodig om de einduitslag te bereiken van 6-5. Wederom winst voor SV Lelystad. Wij zijn heel benieuwd hoe Meine de Boer dit heeft beleefd en zullen op onze clubavond aan zijn lippen hangen.

In het voetbal veranderen er elk jaar spelregels. Soms zijn het kleine wijzigingen en er zijn ook jaren dat elke speler er elke wedstrijd mee te maken krijgt. Dit jaar is zo’n jaar. Het ABBA-systeem in de strafschoppenserie wordt weer vervangen door het vertrouwde om-en-om-systeem. Maar belangrijker: de spelregels met betrekking tot de doelschop worden gewijzigd. Wil je jezelf verdiepen in de nieuwe spelregels? Kijk op de SAO-site of kom naar onze presentatie over de nieuwe spelregels op 30 augustus. 

In het voetbal zijn ook mooie momenten. AVV Columbia vierde onlangs het 100-jarig bestaan met een heuse feestweek. Ik mocht namens de SAO-Apeldoorn aanwezig zijn op de receptie. Voorzitter Eddie Zeeën sprak met trots over Columbia. Een vereniging met een groot gemeenschapsgevoel. In goede tijden maar ook in moeilijke tijden. In de afgelopen twee jaar was er het verlies van drie leden en dan is dat gemeenschapsgevoel een mooie basis om elkaar te ondersteunen. Eddie gaf ook een doorkijkje naar de zonnige toekomst voor Columbia. Onder de genodigden waren onder andere ereleden en vele bestuurders van verenigingen. Een mooie gelegenheid om met elkaar in gesprek te zijn over ons voetbalwereldje.

In het voetbal zijn er ook blessures. Ik heb dit seizoen scheidsrechters gezien die worstelden met blessures. Van kleine blessures tot aan blessures die een einde maakten aan een decennia-lange hobby. Voor deze laatste groep hoop ik dat jullie op welke wijze dan ook betrokken blijven bij het spelletje en bij onze vereniging. Voor ieder ander met blessures hoop ik dat je snel weer terugkomt op minimaal je oude niveau. Als SAO Apeldoorn helpen we je daarbij. De gehele zomer wordt er gewoon getraind op de donderdagavond om 19:30 uur.

Ben jij scheidsrechter of assistent-scheidsrechter voor de KNVB of voor de club: je bent van harte uitgenodigd om mee te trainen. Stap over die drempel heen en ervaar hoe leuk het is om met “soortgenoten” te trainen en vervolgens in het clubhuis ervaringen uit te wisselen. Elke wedstrijd verdient een fitte (assistent-)scheidsrechter: fysiek fit, mentaal fit en een persoon die gewoon lol beleeft aan het leidinggeven van het spelletje.

Elke voetballer wil een schoon clubhuis. En niet alleen voetballers, ook wij als scheidsrechters. Wij zijn trots op ons clubgebouw “De Haven”. De grote schoonmaak is gepland op maandagavond 1 juli. We gaan van start om 18:00 uur. Wie kent niet het spreekwoord “vele handen maken licht werk”? Daarom is het aanvangstijdstip 18:00 uur. Op deze manier kunnen werkende en niet-werkende vrijwilligers elkaar ondersteunen. Mijn “handen” zitten in Oostenrijk en desondanks hoop ik op een zeer grote opkomst! Lekker weer de boel extra fris, ook op de moeilijk bereikbare plekken.

In het voetbal zijn winnaars en verliezers. Voor mij zijn de echte winnaars mensen die veel plezier beleven aan hun hobby. Maar er is er niets mis mee om ambitieus te zijn, in mijn optiek wordt je daar alleen maar beter van. Voor een aantal van onze scheidsrechters heeft ambitie en werklust geleid tot een welverdiende promotie. Gefeliciteerd allen!

Jeugd: 

 • Delphin de Graaf promoveert naar Jeugd D (Hoofdklasse O19)
 • Gerrit van Munster promoveert naar Jeugd D (Hoofdklasse O19)
 • Owen Luksch promoveert naar Jeugd E (1e Klasse O19)
 • Marthijn Witteveen promoveert naar Jeugd E (1e Klasse O19)
 • Twan Derksen promoveert naar Jeugd F (1e Klasse O17)
 • Matthias Hollebeek promoveert naar Jeugd G (1e Klasse O15)

Senioren:

 • Jelle Besselsen promoveert naar Zaterdag C (Hoofdklasse)
 • Gerrit Beekman promoveert naar Zaterdag D (Eerste Klasse)
 • Remon Tulen promoveert naar Zaterdag D (Eerste Klasse)
 • René Beijen promoveert naar Zondag F (Derde Klasse)
 • Jordin Brouwer promoveert naar Zaterdag F (Derde Klasse)
 • Sander Hachmang promoveert naar Zondag F (Derde Klasse)
 • Rick van Bussel promoveert naar Zaterdag G (Vierde Klasse)
 • Nicholas Henon promoveert naar Zaterdag G (Vierde Klasse)

Assistent-scheidsrechter:

 • Jeremy van der Ley opgenomen in het Talententraject Betaald Voetbal (TTBV). Hij vlagt komend seizoen in de Tweede en Derde Divisie.
 • Gijs van Mun promoveert als assistent naar Zaterdag A (Tweede Divisie)
 • Muhammed Osman promoveert als assistent naar Zondag C (Hoofdklasse)

Het is jullie van harte gegund. Je hebt hier zelf het grootste aandeel in gehad, maar ik durf ook te stellen dat wij als scheidsrechtersvereniging hier een steentje aan hebben bijgedragen.

Als ik terugkijk op mijn seizoen als scheidsrechter dan denk ik aan die leuke potjes in de vierde klasse. Ook dit jaar kwam ik nog steeds bij voor mij ‘nieuwe’ clubs. Ik heb een goed seizoen gefloten en veel lol gehad. Er was ook één wedstrijd waar ik dik door de ondergrens heen zakte. Pijnlijk maar tegelijkertijd ook erg leerzaam. Tsja, dan sta je na afloop niet lekker onder de douche. Ik ben erg blij dat mijn prestaties niet onopgemerkt zijn gebleven en dat promotie naar groep F de bekroning is van een goed seizoen. Ik heb geluk gehad met blessures. Mijn zwakke plek zijn de aanhechtingen van de hamstrings, die hebben wel opgespeeld. Maar ik heb geen wedstrijd hoeven missen. Ik kijk uit naar alle ‘nieuwe’ clubs die ik ga ontmoeten in de derde klasse. Voor mij is de vakantie al begonnen.

Ik wens jullie allen (voor straks) een hele fijne vakantie. Geniet er van en we gaan er samen weer een mooi nieuw seizoen van maken!

Met sportieve groet, 

René Beijen

René Beijen

René Beijen – Voorzitter SAO Apeldoorn.