‘Van de Voorzitter’ (113)

ledenvergadering

In de 113e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.

Na het technisch weekend, half januari, waren we helemaal klaar voor de nieuwe seizoenstart. Op de aansluitende clubavond hadden we prachtig droog vriesweer. Het grasveld stond op het punt van bevriezen en elke keer als wij er overheen liepen, knisperde het onder onze voeten. Natuurlijk werd er in de derde helft nog even nagenoten met mooie verhalen vanuit het technisch weekend. In de weken die volgden, viel er regelmatig water uit de lucht. Ons trainingsveld (park in Apeldoorn) is verzadigd en het oppervlak zit vol kraters. Elke donderdag is onze trainer aan het puzzelen waar hij de oefeningen kan uitzetten tussen de sporen die wij hebben achtergelaten op de donderdagavond ervoor. Dat doe je goed, André!

Op 23 januari hadden wij een reguliere bestuursvergadering. Het is momenteel makkelijk besturen. We hebben als vereniging de boel goed op de rit en dat scheelt een hele boel. We spraken naast vele reguliere operationele zaken over offertes in het kader van duurzaamheid. We kijken terug op mooie, goed georganiseerde en gezellige activiteiten. Daar zijn we heel blij mee. Wij hebben veel verzoeken ontvangen om de nieuwjaarsreceptie te combineren met de eerste clubavond in het nieuwe jaar. Daar gaan we als bestuur gehoor aan geven in 2024.

Er lagen twee offertes op de bestuurstafel met betrekking tot duurzaamheid. De eerste offerte betrof het vervangen van al het enkelvoudige glaswerk voor isolatieglas HR++. Het betreft 17 stuks waarbij er in 9 ramen ook ventilatieroosters worden geplaatst. We hebben de offerte afgezet tegen de toekomstige besparingen en waren het unaniem eens om deze offerte te accepteren. De tweede offerte betrof dakisolatie. De offerte bevatte meerdere deelopdrachten zoals isoleren systeemplafond, eventueel vervangen systeemplafond en toepassen dakisolatie. Ook hier hebben we de deelofferte afgezet tegen de besparingen en hier waren wij het ook unaniem eens dat we niet moesten ingaan op deze offerte. We gaan onze deskundigen binnen de vereniging raadplegen. Dit zou zo maar eens kunnen leiden tot een klus uit te voeren in eigen beheer met behulp van jullie als leden.

Promohouse Cup oftewel Onder23-competitie
Wat een prachtig initiatief om jonge voetballers te laten wennen aan het seniorenvoetbal. Af en toe mag ik ook zo’n wedstrijd fluiten en dat is werkelijk waar een genot. Sterker nog, misschien is de Onder 23-competitie wel het grote voorbeeld voor de seniorencompetitie. De lol om in het eerste elftal (Onder 23) te mogen spelen, straalt er vanaf. Als jonge, speelse honden wordt het voetbalspelletje gespeeld. Alles met de intentie om te willen voetballen, veel passie en strijd en ook heel veel respect voor elkaar. In zo’n onwennige teamsamenstelling gaat natuurlijk niet alles even perfect. Geen probleem, hoort erbij. Ook de bank pakt dit positief op “volgende keer beter, jongen”. Die houding is er ook naar de tegenstanders en naar de scheidsrechter. Voor de winterstop mocht ik de wedstrijd tussen Klarenbeek – Loenermark leiden en vorige week Loenermark – Beekbergen. Als scheidsrechter uit een nabij gelegen dorp is dat altijd extra leuk. Op deze dinsdagavond was het lekker weer en vele ouders en jeugd was op de wedstrijd in Loenen afgekomen. Ze werden getrakteerd op een gelijkopgaande wedstrijd, waar beide ploegen voor de overwinning gingen. Een verademing om in de rust te horen hoe beide trainers het spel naar hun hand probeerden te zetten. Een hele andere toonzetting in de kleedkamers dan die ik meestal in de rust hoor bij de seniorencompetitie. En ook prachtig voor een 15-jarige speler uit Beekbergen om deze avond in “het eerste” mee te mogen doen. Mijn collega-scheidsrechters vinden het ook mooie potjes om te fluiten en ze vinden ook makkelijk SAO-leden om hun hierbij te assisteren.

Apeldoorn Cup 2023
Het lijkt nog ver weg, de maand augustus, maar de voorbereidingen door de Apeldoornse Voetbalfederatie zijn alweer in volle gang. Clubs worden uitgenodigd om deel te nemen en dat geldt ook voor ons als scheidsrechtersvereniging. Voor ons als scheidsrechters is dit altijd een prachtige seizoenstart waar we nu al met veel plezier naar uitijken. Wat mij betreft nog een mooi voorbeeld van het Apeldoornse voetbal en omstreken.

Rapportages
Rapportages geven vreugde en verdriet en houden de gemoederen in de derde helft nog wel eens bezig. Want het is best lastig om je eigen beleving van de wedstrijd niet terug te vinden in een rapportage.

Afgelopen week zat ik bij mijn dorpsclub op de tribune waar toevalligerwijze ook een rapporteur voor de scheidsrechter aanwezig was. We raakten aan de praat en ik vroeg of hij het vervelend vond of ik bij hem kwam zitten. We hadden allebei dezelfde visie op de wijze waarop de scheidsrechter floot en we hadden dezelfde kleine puntjes die eventueel nog verbeterd konden worden. Maar toen we specifieke spelsituaties doorspraken waren we toch wel op een aantal punten een andere mening toegedaan. Maar het algemene beeld was hetzelfde: prima fluitende scheidsrechter.

Een dag later had ik bij mijn eigen wedstrijd onverwacht een rapporteur (zo bleek later). In de bestuurskamer werd mij verteld dat er een bekende rapporteur was waargenomen (stond overigens niet vooraf in mijn portaal). De trainers en de bestuursleden van beide partijen vonden dat ik een prima wedstrijd had gefloten, hetgeen overeenkwam met mijn eigen beeld. Het is dan voor mij heel lastig om een heel ander beeld in mijn rapportage terug te lezen op basis van de geconstateerde feiten. Dat was duidelijk geen prima wedstrijd bleek uit de score. Waar we het samen wel over eens waren was “mijn volgen”. In mijn eigen reflectie schreef ik ook al dat dit wel beter had gekund.

Ik vertelde dit op de clubavond en een scheidsrechter die op divisieniveau fluit, liet mij zijn laatste rapportage zien. Het was een goede rapportage qua score en qua rapportage. Deze rapportage begon met een vooranalyse van de wedstrijd, gevolgd door drie steekwoorden over het optreden van deze scheidsrechter. Daarnaast werd zijn optreden afgezet tegen het spelbeeld, zijn volgen en de acceptatie van beslissingen door beide partijen. Dat stond voorop in deze rapportage en natuurlijk werd dat dan ook nog wel getoetst aan onze kaders die in de spelregels te vinden zijn. Prima prestatie van de scheidsrechter, geweldig onderbouwde rapportage en ook onderwerp van gesprek in de derde helft van onze clubavond.

Ik wens ons allen veel plezier op de voetbalvelden. Er wordt met veel verschillende brillen naar onze wedstrijd gekeken, door media-krant, thuisploeg, uitploeg, de supporters van beide ploegen en natuurlijk “de bank” en de rapporteurs. Maar bovenaan staat ons plezier in het leidinggeven aan het spelletje. Teleurstelling hoort daar zeker bij, ook als je de bril van de scheidsrechter op hebt, maar dat is weer input om nog beter te worden en daar zijn we elke clubavond ook mee bezig. Dat brengt mij bij de onderstaande pilot.

Pilot begeleiding
In de presentatie stond: in het seizoen 2023-’24 gaat de opzet van begeleiding er anders uitzien in NoordOost. De reden is dat we scheidsrechters die zeer ambitieus zijn meer en beter willen ondersteunen in hun ontwikkeling. Tegelijk moeten de scheidsrechters die lekker hun wedstrijden fluiten zeker niet vergeten of de kans ontnemen om te promoveren. Je kan daarom straks zelf gaan aangeven of je jezelf als een scheidsrechter met sterke of beperkte ambitie ziet waardoor je gekoppeld gaat worden aan verschillende type scheidsrechtersbegeleiders.

Bij sterke ambitie ben je zelf verantwoordelijk voor eigen handelen, maak je aan het begin van het seizoen een persoonlijk ontwikkelplan, heb je 2 tot 4 coachbezoeken met zelfevaluatie, heb je 2 keer per seizoen bezoek van een collega-scheidsrechter en 2 tot 3 keer sociaal contact en daarnaast mogelijkheid tot  inhoudelijk contact over presteren met SB’er. Natuurlijk is er ook de verplichting van themabijeenkomst en spelregeltoets.

Bij beperkte ambitie ben je zelf verantwoordelijk voor eigen handelen, krijg je 0 tot 2 coachbezoeken en zijn er 2 tot 3 keer per seizoen sociaal contact met SB’er.

Een prachtige pilot waarbij er keuze is voor de scheidsrechter en waar de KNVB ook de beperkte capaciteit op een zo goed mogelijke wijze kan inzetten. Het is ook een mooie opstap naar de vernieuwde rapportagevorm waar de KNVB aan werkt en waar Rutger Bekebrede ons in mee heeft genomen tijdens ons technisch weekend.

Als scheidsrechter met ambitie krijg je prachtige handvatten aangereikt om jezelf te ontwikkelen en in gesprek te zijn over onze hobby, maar dat betekent ook zelf in de spiegel durven kijken en aan de slag te gaan met je ontwikkelpunten.

De Haven weer stembureau op 15 maart
De Haven is wederom uitgekozen om bij de Provinciale Staten-verkiezingen op 15 maart ingezet te gaan worden als stembureau. Mooi om deze wijze een maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren en natuurlijk staat daar een vergoeding tegenover die we goed kunnen gebruiken. Vorige jaar was Luuk Timmer stembureau lid, dit jaar pak ik weer het stokje over.

In mijn vorige column schreef ik “het begint weer”. Als ik deze column schrijf, staan we aan het begin van twee weken met een beperkt aantal wedstrijden vanwege carnaval. Dat leidde bij mij ertoe dat de wedstrijd Doetinchem-Wehl een zaterdagavond wedstrijd werd, omdat er op zondag meegelopen moest worden in de optocht van Kilder. Lekker 2 weken met eigen trainingen de puntjes op de “i” zetten voor de rest van het seizoen.

Met sportieve groet,
René Beijen