Vier video’s over het toepassen van de voordeelregel

Voordeelregel

Op donderdag 28 september zijn bij de SAO Apeldoorn zes clips behandeld over het toepassen van de voordeelregel. Vier* van de zes clips vindt u hieronder terug. 

De spelregels

De voordeelregel vinden we uiteraard terug in de spelregels veldvoetbal.

De scheidsrechter laat het spel doorgaan als een overtreding is begaan en het andere team voordeel heeft van het doorspelen. De scheidsrechter bestraft het vergrijp of overtreding als het beoogde voordeel (op dat moment of binnen enkele seconden) niet volgt.

Er moet dus duidelijk sprake zijn van voordeel voor het andere team. Normaal balbezit of zelfs een ‘tikkie terug’ is dus geen voordeel. Daarnaast moet de scheidsrechter dichtbij het strafschopgebied terughoudend zijn in het toepassen van voordeel. Elk team heeft tegenwoordig een specialist voor het nemen van vrije schoppen. Een vrije schop vlak buiten het strafschopgebied is daarom vaak voordeliger dan doorspelen.

Binnen het strafschopgebied is het toepassen van voordeel slechts in zeer uitzonderlijke gevallen voordeliger dan het toekennen van een strafschop. De enige denkbare situatie waarbij voordeel kan worden toegepast is een duidelijke scoringskans. Ook na een overtreding die met een rode kaart moet worden bestraft, kan de scheidsrechter slechts voordeel toepassen indien de tegenstander een duidelijke scoringskans heeft.

Videobeelden

Hieronder vindt u vier clips over het toepassen van voordeel. De eerste twee clips gaan over het toepassen van de voordeelregel (net) buiten het strafschopgebied. Spoiler: het zijn allebei uitstekende beslissingen. Let daarom ook op positie van de scheidsrechter en hoe de scheidsrechter zijn beslissing verkoopt.

Video 1 (Telstar – Den Bosch):

 

Video 2 (Kozakken Boys – AFC)

 

De volgende twee clips gaan over het toepassen van voordeel in het strafschopgebied. Onthoud dat voordeel slechts in zeer uitzonderlijke omstandigheden de voorkeur heeft boven het toekennen van een strafschop. Welke beslissing is juist?

Video 3 (Quick Boys – Jong Twente)

 

Video 4 (Utrecht – AZ)

 

*Twee andere clips die wel tijdens de presentatie zijn behandeld, kunnen wij vanwege auteursrechten niet op de website publiceren. Het gaat om situaties uit NAC-Groningen (minuut 59:40) en PEC Zwolle – Roda JC (minuut 60:40).