‘Van de Voorzitter’ (49)

ledenvergadering

In de 49e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.

De feestdagen zijn wat mij betreft altijd bijzondere dagen voor voetballers en scheidsrechters. Aan de ene kant is er de winterstop en aan de andere kant zijn er de zaalvoetbalwedstrijden en de nieuwjaarswedstrijden.

Het lijken allemaal vrijblijvende potjes voetbal waarbij “de lol en de fijne feestdagensfeer” voorop moet staan, maar als er een prijs te winnen is, komt ook het competitie-element weer in de mens naar boven. Juist omdat er in deze wedstrijden vaak in een andere samenstelling of in een ander toernooi wordt gespeeld zijn gebeuren er vaak mooie en bijzondere dingen.

In Apeldoorn wordt er elk jaar weer uitgekeken naar de zaalvoetbal-driedaagse in het Zuiderpark. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat worden er wedstrijden gevoetbald in verschillende leeftijdsklassen. Als je ’s morgens om 9:00 uur al aanwezig bent in het Zuiderpark kun je hele leuke voetballers aan het werk zien bij O11. Heerlijk ongedwongen voetbal waarbij je al enkele pareltjes ziet voetballen. Gedurende de dag komen de oudere spelers aan bod, waarbij vanaf 19:00 uur de senioren hun optreden maken. Maar niet alleen in de zaal is het gezellig, de zaalvoetbal-driedaagse is voor vele mannen ook een mooie gelegenheid om aan de bar onder het genot van een drankje mooie een mooie avond te beleven. D’r zijn mannen bij die geen enkele voetbalminuut hebben gezien maar wel veel lol hebben gehad in een fijne feestdagensfeer. Natuurlijk waren er ook de mannen van de SAO-Apeldoorn die alle 108 wedstrijden hebben geleid. Klasse mannen!

In mijn dorp heet zaalvoetbaltoernooi tijdens de feestdagen, het “oliebollentoernooi”. Het grote onderscheid met de wedstrijden in Apeldoorn is dat alle deelnemers in een grote pot gaan. De teams worden ad-random samengesteld. Dat levert leuk en verrassend voetbal op en draagt zeker bij aan het verenigingsgevoel in de tweede seizoenshelft.

Je kunt natuurlijk niet bij elk toernooi zijn, maar in het nieuws kwam ook een zaalvoetbaltoernooi. In Veenendaal, waarbij de feestdagensfeer in een iets ander daglicht kwam te staan. Ik doe een scheidsrechtersopleiding en heb vanuit die bril naar de wedstrijdbeelden op YouTube gekeken. Wat gebeurde er op het veld en wat kan ik hiervan leren? Misschien wel een tip voor beide voetbalclubs om tijdens de eerste training ook eens op deze manier naar zichzelf te kijken, dat is ook goed voor de verenigingssfeer in de tweede seizoenshelft.

Het feestdagen-zaalvoetbal is nog maar net afgelopen of de nieuwjaarswedstrijden worden al weer gespeeld. Ook die wedstrijden gaan gepaard met heel tradities bij de voetbalclubs, die zoals bij HFC een hele lange tradities. Dichterbij huis heeft Loenermark de traditie onlangs veranderd. Loenermark heeft sinds enkele jaren een G-team. De nieuwjaarswedstrijd gaat tussen het selectieteam en het G-team. Wat mij betreft een prachtige traditie die past bij deze feestdagensfeer.

In mijn dorp is de traditie dat een selectie-elftal speelt tegen leiders en trainers. Je voelt het al wel aankomen het selectie-elftal O19 “topfit” gaat het dan opnemen tegen voetballers die vroeger best wel een lekker balletje konden raken, maar in dezer dagen net iets minder fit zijn dan vroeger. Beide clubs hebben na deze nieuwjaarswedstrijd hun traditionele nieuwjaarsreceptie.

De nieuwjaarsreceptie van SAO-Apeldoorn wordt traditioneel vóór het eerste weekend van januari 2020 gehouden. De ingrediënten van deze receptie zijn ook traditioneel. Een praatje van de voorzitter, de verloting van het TW2020 en een gezellig samenzijn. Dit jaar werd er ook nog even stilgestaan bij de nieuw aangeschafte wedstrijd outfit van de SAO-Apeldoorn. Met dank aan leverancier en nieuwe sponsor Promohouse. Onze oude tenues schenken aan de stichting Life goals, een organisatie die opkomt voor daklozen en kansloze jongeren. Een mooi gebaar dat ook weer prima past in deze feestdagensfeer. In mijn openingswoord heb ik stilgestaan bij “samen”.  Samen zijn we tot veel in staat. Ik ben er trots op dat wij als kleine vereniging “samen” tot grootste prestaties in staat zijn. Ik wens ons allen toe dat wij samen een mooi, sportief en voorspoedig 2020 tegemoet mogen gaan.

De sportiviteit start op 4 januari 2020. De SZO organiseert het traditionele zaalvoetbaltoernooi van de scheidsrechtersverenigingen van het voormalig district Oost. Dit Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi vond plaats in Kampen. Met de nieuwe outfit waren de spelers van de SAO-Apeldoorn de “prima-donna’s” van het toernooi.

Met een andere intensiteit worden de prestaties geleverd op 5 januari 2020 tijdens de door de OC (ontspanningscommissie) georganiseerde activiteit “boerengolf”.

Sportiviteit en ontspanning wisselen elkaar af tijdens het Technisch Weekend van 10 tot en met 12 januari. 

Maar waar het straks natuurlijk echt weer om draait zijn de potjes voetbal. Ik heb het afgelopen half jaar van dit seizoen een stijgende lijn te pakken. Gestart met wat minder gelukkige wedstrijden van mijn kant heb ik het jaar goed afgesloten met 2 hele leuke potjes voetbal. Een prachtige Nijmeegse derby tussen Blauw Wit en Trekvogels in 3C waarbij ik mijn beste wedstrijd van het seizoen heb gefloten en mijn laatste wedstrijd was in het mooie Twentse Tubbergen. Vanwege drukke werkzaamheden heb ik de laatste weken niet mijn normale trainingsarbeid niet kunnen leveren. Dat probeer tijdens deze korte winterstop recht te trekken zodat ik weer fris aan de start van deze nieuwe competitie sta.

Nog een paar oefenwedstrijden en de bal gaat weer rollen in de competitie. Laat maar komen!

Met sportieve groet, 
René Beijen

René Beijen

René Beijen – Voorzitter SAO Apeldoorn.