Technisch Weekend

Het Technisch Weekend van de SAO is voor veel leden het hoogtepunt van het verenigingsjaar. Tijdens het Technisch Weekend vertrekken de SAO’ers een lang weekend naar een prachtige locatie in Nederland. Er wordt dan aandacht besteed aan de technische aspecten van het fluiten, er wordt een speciale conditietraining afgewerkt en natuurlijk is er tijd voor veel gezellige activiteiten.

Verslag Technisch Weekend 2016

Het Technisch Weekend was wederom een groot succes. René Beijen heeft een mooi verslag geschreven over het weekend van de SAO’ers, dat plaatsvond van 15 januari tot en met 17 januari in Echten.

De voorbereiding van een weekend met ruim 30 scheidsrechters vergt een goede organisatie. De commissie Technisch Weekend (TW) bestaande uit Stef van Neerbos, Frans Haket en Meine de Boer heeft op 17 augustus op de site een aantal (vernieuwde) organisatorische zaken kenbaar gemaakt, zoals onder andere heldere afspraken over deelname, lotenverkoop en deelnamekosten inclusief een spaarsysteem. Op 2 oktober ging de inschrijving van start. Op de dag van de sluitingstermijn werd duidelijk dat er 33 (ex-)scheidsrechters mee zouden gaan naar het Technisch Weekend 2016. De locatie was dit jaar (wederom) vakantiepark De Westerbergen te Echten in Drenthe.

Op de nieuwjaarsreceptie van de SAO werd het programma van het TW 2016 bekend gemaakt. Vanaf dat moment liep de TW-koorts gestaag op. Marco was ook aanwezig en verzekerde ons dat hij ons weer naar Echten zou rijden in zijn prachtige bus. Op donderdagavond 7 januari liet hij verstek gaan op de training. Hij was in het hoge noorden zijn nieuwe winterbanden met spikes aan het testen.Donderdagavond 14 januari waren er slechts 7 fanatiekelingen die in de natte sneeuw van een prachtige en uitgebalanceerde training genoten onder de bezielende leiding van André Bakker.

Vrijdag bij vertrek bleek dat een aantal mensen op donderdagavond verstek had laten vergaan omdat zij met Marco de route aan het verkennen waren. Een aantal scheidsrechters bleek zich te sparen voor de looptraining op het TW.
Vrijdag 15 januari vanaf half 12 stroomde de Haven langzaam vol. Om 12.00 uur werd het sein “naar de bus” gegeven. Marco zette de luiken open en alle tassen en koffers gingen erin. Het leek wel of sommigen dachten dat het weekend 14 dagen zou duren, zo groot waren de koffers. Onderweg hadden we de eerste verrassing: de tussenstop bij Heerde-Zuid was geschrapt. Eenmaal Zwolle voorbij zagen we de eerste (natte) sneeuw. Om kwart over één draaiden we het terrein van de Westerbergen op. De ontvangst met koffie en appelgebak was heerlijk. Op naar de huisjes en daar wachtte de tweede verrassing, stapelbedden. Dit was niet volgens afspraak dus volgde een verhuizing naar andere huisjes.

De eerste activiteit was klootschieten. Het werd klootschieten met hindernissen. Natte besneeuwde paden met diepe plassen. Kloten die dezelfde kleur hadden als de bladeren op de grond en de wegbewijzering met reflectoren werd niet gevonden. Kortom, een paar kloten werden niet meer teruggevonden tussen de bladeren. De wedstrijd werd gestaakt vanwege invallende duisternis. De scheidsrechter die de pTW2016 006en hanteerde om het aantal worpen te tellen, moest zich neerleggen bij het besluit van de wedstrijdleiding om dit onderdeel uit de competitie te halen. Natuurlijk een fikse tegenvaller voor de sportievelingen die dachten aan het langste eind te trekken. In het duel tussen team 1 en team 2 werd Ferry van Ark werd uitgeroepen tot “man of the match”. Met zijn molenwieken-worpen overbrugde zijn kloot grote afstanden. Even douchen en vervolgens de eetkamer in waar wij in buffetvorm het avondeten kregen geserveerd.

Op het avondprogramma stond een lezing. Janet Frederiks, als sportarts verbonden aan het Sport Medisch Centrum van de KNVB, nam ons voor de pauze mee in de sportblessures die zij tegenkwam bij de begeleiding van professionele scheidsrechters. In een dialoog met de zaal werd getoetst of wij als amateurscheidsrechters dezelfde soort blessures hadden. Natuurlijk ging deze arts in op het voorkomen van sportblessures. Na de pauze ging Janet in op gezonde voeding van sporters. Het draait om de juiste mix van eiwitten, koolhydraten en vetten. Voor een goede verbranding eet je een banaan 2 uur voor de wedstrijd, vanwege de opname in je lichaam drink je het liefst een isotone drank in de rust, je vochthuishouding breng je zowel voor, tijdens als na de wedstrijd op orde. Nederlanders nemen van nature genoeg eiwitten tot zich,  maar daarentegen ook te veel vet. Gelukkig voor ons, zag Janet goed afgetrainde scheidsrechters in het publiek en ze deed de uitspraak: “Als je gezond leeft, is er ook ruimte voor een uitspatting”. Het gele isotone gerstenat smaakte ook prima die avond. Voor de één begon de nacht om 1.00 uur, voor de ander waren er nog nachtelijke activiteiten gepland.

‘s Morgens aan het ontbijt komen de verhalen los van de afgelopen nacht. In huisje 5 zijn de pannen met worst toch heter dan verwacht. Het verhaal gaat dat Frans met zwikken 150 (nootjes) heeft verloren. De taxi uit Hoogeveen leverde de jongens om 3.00 uur weer af bij de slagboom. In huisje 48 was het om 7.45 uur reveille. De vaste waarden zoals Bert en Frans hadden al vroeg de koffie klaar staan in hun huisjes. Toen we aan tafel schoven bleek dat er 2 man ontbraken. De traditie werd voortgezet, de Heerdenaren waren niet bij de tussenstop en vanmorgen waren ze ook niet op tijd aan het ontbijt. Hun beloning was dat ze als laatste mochten aanschuiven aan het buffet. De jonge scheidsrechters hadden hun eigen huisje met een moderne sleutel. Maar ja als die in het huisje achterlaat en dan de deur dichtslaat dan kom je er niet meer in.

Tijdens het ontbijt kwamen alle lessen van de lezing van gisterenavond nog eens voorbij. De groep heeft goed opgelet. Alle wijsheden over eiwitten, koolhydraten en vetten waren goed tot de geest doorgedrongen. Echter tijdens het ontbijt bleek dat het in de praktijk toepassen bleek nogal lastig. Het ontbijt was niet drie uur voor de training en op de borden lagen koolhydraten voor de rest van de maand januari.

TW2016 001

Voor het onderdeel looptraining was Hans Klomp uitgenodigd. Er werd gestart met een theoretische achtergrond van de looptechniek. De traditionele loophouding werd vergeleken met de Pose-looptechniek. Voordelen van die laatste techniek is dat je minder energie verbruikt en daardoor tot betere prestaties kunt komen. Na de theorie werd dit buiten met loopoefeningen in de praktijk gebracht. Een waardevolle training, waarbij toch ook wel de complimenten uitgaan naar onze trainers. Vele oefeningen horen al tot onze standaardtraining bij de SAO op onze vaste trainingsavond. Douchen, lunch en de bus in.

De volgende activiteit was 2 uur bowlen in Hoogeveen. Op zes banen werd er fanatiek gestreden om de sportieve eer. De ware aard kwam bovendrijven. De individuele prestatie mochten ten toon worden gesteld. Verschillende mannetjes stonden op. De speltechnische ingrepen vanaf de lijn konden nog maar net door de beugel. Een leuke activiteit die leidde tot veel hilariteit en sportieve strijd. Het verschil in techniek werd ook duidelijk. Waar de één koos voor “powerball” kozen Henk en Gertie heel duidelijk voor subtiliteit. De einduitslag voor de plaatsen 1-2-3 was respectievelijk Rutger Bekebrede, Ferry van Ark en Anderé Kleverwal. In het geruchtencircuit wordt gesproken over sjoemelsoftware op baan 2.

Het avondeten werd voor ons klaargemaakt. Een kok bereidde ons vlees keurig voor ons op de binnen-barbeque. Een heerlijk laatste avondmaal. Natuurlijk is het ook van belang om stil te staan bij diegenen die dit mogelijk maken. Te beginnen met de technische commissie in de personen van Meine de Boer, Stef Neerbos en Frans Haket. Dankzij hun inspanning stond er weer een uitdagend programma. De financiering van dit TW wordt mede mogelijk gemaakt door lotenverkopers. Onze 2 topverkopers, zijn al jaren, Gerard Jansen en Aart van Bronkhorst. Gerard werd bedankt met passende kado’s. Aansluitend was de gezellige avond in het bruine café. Er werd veel gelachen, gekaart en anekdotes uitgewisseld. Heel langzaam werd er na middernacht teruggegaan naar de huisjes, alhoewel er ook nog een taxi naar Meppel vertrok.

Zondagmorgen werden we wakker met de broodjes aan de deur, met het volgende uitzicht:

Sneeuw Echten

Sommigen waagden nog een sprong in het koude zwembad. De meesten werden langzaam wakker, huisjes opruimen en op naar de afsluitende brunch. Om 13.15 uur trapte Marco de bus weer aan naar Apeldoorn. Langzaam verdween de sneeuw uit het beeld. De Heerdenaren werden keurig afgezet in Heerde-Zuid en een half uurtje later waren we weer bij onze Haven. We kunnen weer terugkijken op een zeer geslaagd technisch weekend!

René Beijen