Gerard Jansen hangt fluit aan de wilgen

Op zondag 15 mei nam Gerard Jansen afscheid als scheidsrechter. Net als veel andere leden van de SAO Apeldoorn was André Kleverwal daarbij aanwezig. Hij schreef onderstaand stukje over deze gedenkwaardige dag, voorzien van mooie foto’s van Arno Ribbink en John Lamberts!

“Het is 15 Mei 2022, door Corona een paar jaartjes later dan in eerste instantie de bedoeling was, maar de dag is aangebroken dat Gerard zijn laatste officiële wedstrijd gaat fluiten.

 

Dat doet hij bij de club waar hij vele mooie jaren als voetballer heeft beleefd, de Apeldoornse Boys. Er stond een leuke wedstrijd op het programma: Apeldoornse Boys, die thuis zeker niet willen verliezen, tegen Groen- Wit, dat nog volop strijdt voor het kampioenschap. 

Het was erg mooi weer en Gerard kwam met zijn ‘moat’ (Aart) ruim voor aanvang op de fiets naar sportpark Malkenschoten. Kort daarna kwam zijn Heerdense maat (Rein) ook aan en gingen de mannen, zoals waarschijnlijk voorafgaande aan elke wedstrijd, aan een heerlijke bak koffie.

Gerard was toch wel lichtelijk gespannen, logisch ook, want het was zijn laatste wedstrijd en ook eentje die nog ergens om ging. Ik ga geen heel wedstrijd verslag uitwerken, maar neem maar van mij aan dat Gerard al zijn kennis en ervaring nodig had om deze wedstrijd in goede banen te leiden en te houden. Ondanks het warme weer trok Gerard nog menig lange sprint. De gehele wedstrijd was Gerard bij de situaties aanwezig, hij heeft nog eenmaal alles gegeven en werd daarbij geholpen door een grote groep SAO’ers, vrienden en familieleden, die natuurlijk voor hem een grote stimulans waren.

Tijdens de wedstrijd zagen we Gerards persoonlijkheid en na de wedstrijd zagen we Gerard als persoon. Na de wedstrijd wilde de lokale televisie Gerard interviewen, maar dat weerhield hem er niet van om zijn kleinkinderen in zijn armen te nemen.

Voor alle aanwezigen had Gerard hapjes geregeld en kon men op zijn kosten een drankje drinken. Dat kan je aan Gerard als gastheer wel over laten. In de kantine was er een hoek gereserveerd voor zijn gasten. Aart, zijn moat, regelde de zaakjes op de vloer, zodat Gerard alle ruimte kreeg om zijn aandacht aan de aanwezigen te geven. In de kantine speelde een DJ de vrolijke noot, wat bijdroeg aan de gezelligheid.

Op zo’n dag ontkom je niet aan een paar toespraken. Deze waren goed en je voelde en hoorde hier en daar ook een emotionele noot. Zeker in de toespraak die Gerard zelf ten gehore bracht. Hierin bedankte hij zijn vriendin die altijd achter hem heeft gestaan. Door zijn woorden werd maar weer eens duidelijk hoe belangrijk het thuisfront is, ondanks dat ze niet komen kijken. Je kan wel je verhaal bij hen kwijt en krijgt hun volwaardige steun.

Gerard ik denk dat deze afsluiting van jouw carrière een blijvende herinnering voor jou zal zijn, net zoals jouw carrière een blijvende herinnering voor ons zal zijn. Dank voor jouw inzet als scheidsrechter, dank voor de vele verhalen en de leermomenten. Wij hopen nog jaren van jouw aanwezigheid op de SAO-avonden te mogen genieten.

Via deze weg ook een dankwoord aan Apeldoornse Boys voor het beschikbaar stellen van hun accommodatie. Daarnaast ook dank aan Arno Ribbink en John Lamberts, voor het aanleveren van de vele mooie plaatjes.”