Meine de Boer: Trainen tijdens de Winterstop

Trainer

Meine de Boer schrijft over het belang van de trainingen bij de scheidsrechtersvereniging en het blijven trainen tijdens de winterstop. Lees snel verder!

Het is half december en de feestdagen komen eraan. Wat dan opvalt in de afgelopen periode is dat de animo voor de trainingen op donderdag terugloopt. Dat zie je elk jaar weer gebeuren. Komt het doordat de winterstop in aantocht is, omdat we het zo druk hebben met allerlei festiviteiten in november en december of komt het doordat er de afgelopen tijd nogal veel trainingsarbeid moest worden verricht op de trainingsavond?

“Elk jaar zie je dat de animo voor de trainingen tijdens de feestdagen terugloopt.”

Zijn we er wel van doordrongen dat deze trainingen nodig zijn of denken we het trainen wel zelfstandig te kunnen? Laten we daarom de trainingsavonden van de SAO Apeldoorn links liggen? Daarnaast is het natuurlijk gezellig en leerzaam om na de training nog wat na te kletsen over de belevenissen van de vorige wedstrijd of vooruit te kijken naar de aankomende wedstrijd.

Natuurlijk hebben we het allemaal druk, maar een vaste trainingsavond moet toch niet zo moeilijk zijn om in de drukke agenda vast te zetten. Juist in deze drukke tijd is het goed om te ontspannen door inspanning en je gedachten te verzetten. Het is bewezen dat trainen in een groep gezelliger is en het rendement van de training ook veelal hoger is dan dat je alleen in het bos of op de loopband van een sportschool aan het rennen bent. Dat groepsgevoel geeft je vaak net dat extra stapje in de training om je sterker te maken.

“Juist in deze drukke tijd is het goed om te ontspannen door inspanning.”

Het competitievoetbal ligt een aantal weken stil. In de winterstop en met al dat lekkere eten en drinken tijdens de feestdagen moeten we er wel voor waken dat we voldoende blijven bewegen. Met dit bewegen bedoelen ik natuurlijk trainingsarbeid waarbij het cardiovasculaire deel (hart en longen) en de spiermassa van het lichaam een dusdanige prikkel krijgen dat je er fitter en sterker van wordt.

Ja, natuurlijk is er na de feestdagen nog wel hier en daar een oefenwedstrijd waar we als scheidsrechters mogelijk nog wel aan de “bak” kunnen. Maar dit is ook de periode waar we wat meer aandacht kunnen geven aan de familie door op zaterdag niet te gaan fluiten maar we lekker bij moeders thuis bij de kachel blijven of gezellig nog even gezamenlijk de stad in gaan. Als je niet oplet, mis je in de winterstop zomaar een aantal weken de fysieke inspanningen om straks in het laatste weekend van januari weer wedstrijdfit aan de tweede competitiehelft te beginnen.

“Om op niveau te blijven, zal je minimaal twee trainingen per week moeten afwerken.”

Het is belangrijk om de komende periode te blijven trainen om zodoende qua conditie op niveau te blijven. Hiervoor zal je minimaal twee trainingen per week moeten afwerken. Als je op zaterdag een oefenwedstrijd leidt dan zou je kunnen volstaan met één training elders in de week. Wat is er dan mooier op dit gezamenlijk op de trainingsavonden bij de SAO te ondergaan onder leiding van een gediplomeerde conditietrainer van de KNVB.

Met sportieve groet,

Meine de Boer

 

 

Kom in de winterstop ook trainen bij de SAO Apeldoorn!