‘Van de Voorzitter’ (103)

ledenvergadering

In de 103e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.
In drie weken vakantie heb ik veel gemist. De grote schoonmaak bijvoorbeeld. Onze Haven wordt gedurende het jaar keurig onderhouden en daar zijn we zeer trots op. Eén keer per jaar pakken we een aantal extra zaken op tijdens de grote schoonmaak waar we normaliter niet aan toekomen. Met dank aan jullie inzet bij de grote schoonmaak staat onze accommodatie “de Haven” er weer super netjes bij.

De jaarlijkse BBQ, georganiseerd door de ontspanningscommissie, was weer een groot succes. De hapjes, de drankjes, het kletsen tijdens het draaien van het vlees en aansluitend de verhalen van de velden aan de tafels tijdens het nuttigen van de welverdiende maaltijd.

We hebben als SAO Apeldoorn gebruikgemaakt van de mogelijkheid om een energiescan uit te voeren. We hebben een hele heldere rapportage ontvangen waarbij de mogelijkheden worden geschetst om energie te besparen op de volgende onderwerpen: keuken en kantine, isolatie, verlichting, verwarming, regeltechniek en duurzame opwekking. Er worden “op maat” maatregelen voorgesteld met de daarbij behorende investering en de terugverdientijd. Het gaat om individuele voorstellen van een paar tientjes tot een aantal voorstellen van elk boven de €5.000,-. Kortom, genoeg gespreksstof voor de eerstvolgende bestuursvergadering.

De dag van de promoties: 5 juli 2022. Op de site hebben jullie al een lijst van de promovendi gezien. Maar liefst vijftien leden van onze vereniging hebben promotie gemaakt en voor over ons bekend is er niemand gedegradeerd.

Ik hou bewust een slag om de arm, want de KNVB stuurt in verband met de AVG-regeling alleen persoonlijk bericht naar de (assistent-)scheidsrechters. Deze is vrij om het dan wereldkundig te maken. Met promoties lukt dat meestal wel! De SAO-app-groep ontplofte met zoveel promovendi.

Zonder ook maar één van de promovendi te kort te willen doen springen er wel een paar uit. Deze heb ik van dichterbij meegemaakt omdat dit leden zijn die ook regelmatig op onze clubavond aanwezig zijn. Jelle heeft met zijn promotie naar de Derde Divisie een bekroning op zijn goede seizoen. Ongeveer halverwege het seizoen had Jelle een blessure die hem weken aan de kant hield. Met een strak herstelprogramma van de fysiotherapeut en het uitdrukkelijke verbod om tijdens herstelprogramma wedstrijden te fluiten, heeft Jelle heel gedecideerd gewerkt aan zijn herstel. Zelfs in een seizoen met een blessure van ongeveer zes weken is Jelle erin geslaagd om te promoveren.

Bjorn is een hard trainende scheidsrechter die niet op z’n mondje is gevallen. Met zijn mondelinge vaardigheden kan hij tijdens de wedstrijd al veel managen. Het afgelopen seizoen hebben wij gezien dat hij veel tijd heeft gestoken in duurlopen. Vorig jaar zat Bjorn al niet ver van promotie, maar gefeliciteerd met de eerste plaats op de ranglijst en je welverdiende promotie en het fluiten in de Vierde Divisie.

Remon was een vaste gast-aan-tafel op onze clubavonden, maar door een verandering van woon-werkomgeving zien we hem dit jaar minder in Apeldoorn, maar hij doet z’n best om zo vaak als het voor hem mogelijk is om op onze clubavonden aanwezig te zijn. Hij was ook “live” op televisie te bewonderen bij de wedstrijd Twente-Ajax om de Vrouwen Eredivisie Cup. In die wedstrijd liet jij zien wat je in huis hebt als scheidsrechter en van harte gefeliciteerd met je promotie naar de Vierde Divisie.

Rick is een jong talent die zich lekker voelt in de groep “jonkies” bij de SAO. Fysiek sterk, als z’n knieën hem niet in de steek laten. Hij wordt met het jaar completer en dat resultaat dit jaar in een promotie.

Nicholas traint al weer een paar jaar mee. Zijn doorzettingsvermogen toont hij onder andere op donderdag waarbij hij zich elke keer vanuit zijn werk moet haasten om op tijd aan te sluiten bij de training. Zijn prestaties blijven niet onopgemerkt. Naast promotie is hij ook opgenomen in het talententraject. Tijdens onze interne spelregelfinale was hij de beste van de finalisten.

Delphin zit ook in de groep “jonkies” en fysiek zit het wel goed. Dat is een goede basis om vanuit de positie goede beslissingen op het veld te nemen. Dit is niet onopgemerkt gebleven en zijn prestaties zijn beloond met een promotie.

Bram is ook nog maar kort lid bij de SAO en is bijna elke clubavond aanwezig. Bram traint het liefst met droog weer en vraagt elke donderdag “blijft het droog, voorzitter?”. Mijn standaardantwoord is “natuurlijk Bram, op donderdagavond is het vanaf 19:30 uur droog!” Ik heb (denk ik) 50 weken van de 52 gelijk. Alle inspanningen van Bram hebben ertoe geleid dat Bram is gepromoveerd en het is je van harte gegund.

Mathijs is vorig jaar bij ons komen trainen en heeft de overstap gemaakt van clubscheidsrechter naar KNVB-scheidsrechter. Dit jaar na een paar proefwedstrijden ingezet in de competitie en nu al promotie naar groep G.

Jari komt regelmatig in Apeldoorn trainen omdat in zijn regio niet kan trainen op de trainingsdagen in Zwolle. Daarmee geeft hij al aan dat hij de “drive” heeft om verder te komen. Dat is je dit jaar gelukt, gefeliciteerd met je promotie.

Marthijn heeft vele jaren gefloten in de jeugd en maakt de overstap naar de senioren. Ik verwacht dat jij heel veel plezier gaat halen uit het fluiten van de senioren en voor het seniorenvoetbal ben jij een echte aanwinst!

Matthias is ook een jonge scheidsrechter met veel potentie. Matthias heeft een erg goed loopvermogen. Matthias is qua postuur niet de grootste op het veld, daarentegen staat er wel een hele grote persoonlijkheid op het veld. Ga zo door Matthias!

Justin is nog maar een paar maanden lid bij de SAO. Van clubscheidsrechter naar KNVB-scheidsrechter. Gepromoveerd naar Jeugd D!

Naast de bovengenoemde leden die we regelmatig zien op de clubavonden zijn er ook een aantal leden gepromoveerd die we iets minder vaak zien. Maar onze waardering voor jullie prestaties en promotie is daar zeker niet minder om. Joran, Jan, Björn en Peter, van harte gefeliciteerd met jullie promotie!

Promoties zijn prachtig en alleen de allerbesten in een groep gegund, maar er is een nog grotere groep leden die op hetzelfde niveau blijft fluiten. Bij en aantal van die leden zit acceptatie, maar bij een aantal leden zit ook onbegrip en teleurstelling. Ik merkte dat ook tijdens de derde helft in onze Haven. In mijn groepje “de niet-jonkies” werd de vraag gesteld: “zijn er ook 40-plussers gepromoveerd in het seniorenvoetbal, voorzitter?” Wij – “niet-jonkies” – doen elke clubavond (en bij onze individuele trainingen) ons stinkende best om ook een zo goed mogelijke scheidsrechter te zijn en wij hebben ook de ambitie om te promoveren. Maar helaas voor ons behoren wij dit jaar niet tot de besten in onze groep. Daarom is lid zijn van een scheidsrechtersvereniging ook zo leuk. Lekker even de frustratie eruit gooien, elkaar beetpakken en dan weer de blik naar voren naar het volgende seizoen. Ik voorspel jullie nu al vast volgend jaar staat één van ons ook op de promotielijst!

Aan het einde van het lange seizoen fluiten een aantal leden nog op toernooien voordat ze met vakantie gaan. Vaak een leuke afsluiting, waarbij op de toernooien de gezelligheid de boventoon voert boven het voetbal. Uitgeschakeld worden in poulefase is geen probleem want dan kunnen we eerder aan de derde helft beginnen. Vaak lekkere weersomstandigheden en veel familieleden die ook op het sportpark te vinden zijn. Daarna lekker genieten van de vakantie.

Voor mij persoonlijk was het vriendentoernooi bij sc Klarenbeek op 10 juli juist weer de opstart van het seizoen. Tijdens dit goed georganiseerde toernooi voerde ook de gezelligheid de boventoon. Het wedstrijdschema was afgestemd op gezamenlijk kijken naar de start van de Formule 1 in Oostenrijk. Samen met een achttal clubscheidsrechters hebben wij met vier SAO-leden gefloten op dit toernooi.

Op de Storsjö cup in Zweden werd begin juli editie 2022 weer gehouden. De laatste jaren fluiten daar ook scheidsrechters van de SAO. We zien Matthias en Remon op de foto.    

Fijne vakantie, geniet en rust uit, kom weer fris terug voor het nieuwe seizoen.

Met sportieve groet,
René Beijen

René Beijen

René Beijen – Voorzitter SAO Apeldoorn.