‘Van de Voorzitter’ (106)

ledenvergadering

In de 106e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.

Ik beëindigde mijn vorige column “de voorbereiding zit erop , het gaat weer beginnen”. Nou daar kwam voor mij persoonlijk onverwachts Covid om de hoek kijken. Sinds de ontdekking van Covid is het langs mij heen gegaan, maar net voor aanvang bekercompetitie moet ik er toch aan geloven. Geen conditietest, geen presentatie maar een uitgestelde start. Eerst maar weer eens op krachten komen.

Automatisering
Als automatisering werkt en/of gebruikersvriendelijk is, is het een van de grootste geschenken, maar als het niet werkt of niet gebruikersvriendelijk is het wat mij betreft het grootste drama. Want dan opeens ligt het probleem vaak bij de gebruiker en bijna nooit aan de ICT of de organisatie die het systeem exploiteert of faciliteert. Dan word je vriendelijk verzocht de FAQ’s of de uitgebreide manual te lezen en het zelf maar op te lossen.

Met de prachtige aankondiging dat we ons digitaal konden inschrijven voor de themabijeenkomsten en voor de spelregeltoetsen leek het weer een groot geschenk om vanuit de luie stoel alles te kunnen en mogen regelen. Echter de praktijk blijkt iets weerbarstiger. Gelukkig had ik de digitale SAO-app bij de hand die wel werkte en het bleek dat ik niet de enige was die problemen ervaarde.

De digitale spelregeltoets is geïntroduceerd. Ik ken binnen onze vereniging scheidsrechters met dislexie, met minder digitale vaardigheid, die opgegroeid zijn met fysieke spelregeltoetsen (bijeenkomsten zaten altijd vol) en die nu in de “digitale piepzak” zitten. Je moet nu extra inspanning verrichten om het niet digitaal te hoeven doen.

Als ik het op mijzelf betrek. We hadden de primeur bij de SAO om de interne spelregelfinale digitaal te doen via Kahoot! Een groot succes voor deelnemers en toeschouwers. Een vermakelijk en aantrekkelijk spektakel met een terechte winnaar. Maar dat digitaal ook genadeloos is mocht ik aan den lijve ondervinden. Twee maal contactverlies met internet en daarmee twee gemiste vragen maakt je kansloos in een finale met zoveel toppers. Daarbij komt dat handelingssnelheid die bij Kahoot! meetelt in de eindstand van een midden-vijftiger nu eenmaal lager is dan bij de generatie die met een mobiel in de hand is geboren. Ik ben binnen onze vereniging m.i. een goede subtopper als het gaat om spelregels maar als het digitaal wordt, zal ik afzakken in die subtop omdat ik een sterke voorkeur heb voor fysiek. Ik heb gelukkig geen dyslexie en ik voel mij voldoende digitaal vaardig, maar het digitale jasje knelt soms wel.

De trainer op vakantie
Wij hebben binnen de SAO een fijne trainer die bijna elke donderdag voor de groep staat. Ook onze trainer heeft recht op een welverdiende vakantie. Wat is het dan fijn om als vereniging een aantal goede hulptrainers achter de hand te hebben. De trainingen gaan gewoon op een hoog niveau door en onze trainer kan met een gerust hart vakantie vieren.

De vrijwilligersavond
Jaarlijks bedanken wij onze vrijwilligers (en hun partners) voor hun inspanningen. Zonder vrijwilligers kan een vereniging niet bestaan. Met de vrijwilligersavond willen wij als bestuur (namens de leden) onze vrijwilligers en hun partners bedanken voor hun inzet. Ik kijk terug op een zeer geslaagde avond met het bijbehorende hapje en drankje. 

De bestuursvergadering
De (digitale) bestuursvergadering op 26 september stond hoofdzakelijk in het teken van voorbereiding van de jaarlijkse ALV, die dit jaar wordt gehouden op dinsdag 25 oktober.

Natuurlijk starten we altijd met het doornemen van alle operationele zaken. Ons clubhuis is regelmatig vol. Themabijeenkomsten, avond scheidsrechtercoördinatoren, activiteiten ontspanningscommissie, scheidsrechtercursussen. Onze vrijwilligers zijn regelmatig in ons clubhuis te vinden om deze activiteiten mogelijk te maken. 

De voorbereiding van ALV is een hele klus. Alle reguliere zaken voorbereiden zoals jaarverslag, jaarrekening etc. Daarnaast zijn er dit jaar twee bijzondere agendapunten te weten: installatie 100-jarig jubileumcommissie en verduurzaming van onze accommodatie. Met de verduurzaming zijn grote investeringen gemoeid. Op de oude weg doorgaan betekent buitensporige energiekosten in de komende jaren. We willen samen met jullie de uitkomsten van de energiescan bespreken en hebben als bestuur een plan gemaakt hoe we de verduurzaming willen aanpakken (en terugverdienen als jullie daarmee instemmen.

De Week van de Scheidsrechter
De Week van de Scheidsrechter is gestart. In de SAO-app komen vele foto’s van presentjes voorbij. Fijn dat onze hobby als (assistent-)scheidsrechter wordt gewaardeerd.

Mijn eigen begin op het veld werd even uitgesteld vanwege corona. Het was een goede griep met zware hoestaanvallen. Na een weekje ziek zijn, bleek dat het opbouwen van de conditie iets meer tijd vergde dan bij een griepje. Met daarbij twee keer op de reservelijst heb ik relatief weinig aanstellingen gehad. Vorige week als clubscheidsrechter een leuke wedstrijd gefloten. Ondanks het slechte weer was er veel spelvreugde op het veld. Afgelopen zondag een Arnhemse derby gefloten. Een mooie wedstrijd met veel passie en strijd.

Heel veel plezier op de velden de komende weken.

Onze leden nodig ik van harte uit voor de ALV op dinsdag 25 oktober.

Met sportieve groet,
René Beijen

 

Foto: Wouter van Zoeren / WoZoPro.nl