‘Van de Voorzitter’ (130)

ledenvergadering

In de 130e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.

We zitten in de periode van weinig bijzonderheden. Het is maart en onze vereniging en leden zitten volop in de wekelijkse routine. Hier en daar is er een tegenslag met afgelaste wedstrijden of een onverwachts opgelopen blessure. Het is ook de periode waarin het aantal wedstrijden van de officials zoveel mogelijk naar hetzelfde aantal wordt gebracht. Dat levert altijd gedoe op, want als je al veel wedstrijden hebt gefloten zit je nu wat vaker op de reservebank en omgekeerd.

Themabijeenkomsten
In de routine van maart zitten ook de themabijeenkomsten van de KNVB. Het is voor ons officials mogelijk om ons voor één of meerdere themabijeenkomsten in te schrijven. Op deze reeks bijeenkomsten rust geen verplichting maar alle trainende leden bij de SAO volgen er minimaal één. 

De thema’s van de bijeenkomsten waarop men zich kon inschrijven waren: 
–    Spelregels Veld
–    Spelregels Futsal
–    Volgen en positie kiezen (alleen voor scheidsrechters veld)
–    Persoonlijke ontwikkeling
–    Intervisie
–    Voorkomen van weerstand 
–    Assisteren (alleen voor assistent-scheidsrechters)

Spelregels
Naast het feit dat er een aparte themabijeenkomst is met betrekking tot spelregels oefenen wij bij de SAO Apeldoorn regelmatig onze kennis van de spelregels op onze clubavond. Het is erg belangrijk om als official de spelregels te kennen zodat ze in jouw routine zitten. Tijdens een wedstrijdsituatie kun je deze spelregelbagage goed gebruiken om een beslissing toe te lichten. De laatste tijd behandelen wij de spelregelvragen aan de hand van thema’s. De laatste twee thema’s waren hands en scoringskans. De handsbal, al dan niet strafbaar. Dit komt in iedere wedstrijd meerdere keren voor en leidt vaak tot discussie. Goede spelregelkennis is echt noodzakelijk om de beslissing toe te lichten.

De laatste spelregelronde ging over het ontnemen van een scoringskans. Het begon met de theorievraag waar moet je rekening mee houden bij beoordelen scoringskans. Met die bagage op zak hebben wij diverse beeldfragmenten beoordeeld.

Het volgende moet je dan bij de beoordeling van de beeldfragmenten in acht nemen:

  • afstand tussen de overtreding en het doel;
  • algemene richting van het spel;
  • waarschijnlijkheid om de bal in bezit te houden of te krijgen;
  • plaats en aantal verdedigers.

Bestuursvergadering
Op 11 maart hadden wij een reguliere bestuursvergadering. Naast de standaardonderwerpen stonden ook op de agenda: onderhoudsplan, evaluatie Technisch Weekend, alarminstallatie, staat veld +  onderhoud en verhuur clubhuis.

Bij agendapunt in- en uitgaande post kwam de rapportage van de verenigingsmonitor kort aan bod. De SAO Apeldoorn kwam goed uit de bus met kwalificatie “vitaal”. Wij krijgen nog een gesprek om de uitkomsten van deze monitor door te nemen.

Bij de diverse commissies lopen de zaken op rolletjes en de penningmeester had ook geen bijzonderheden. Onze Haven is 40 jaar oud. Dat betekent dat er naast regulier onderhoud ook een plan moet worden gemaakt m.b.t. grotere onderhoudsklussen. Wij gaan een overzicht maken van het te verwachten onderhoud, een eerste inschatting maken van de kosten en dat dan proberen weg te zetten in de tijd. Op dit moment is er nog geen haast, maar planning van klussen met bijbehorende kosten gaan we nu wel in gang zetten.

Aan alle deelnemers van het TW2024 is een evaluatie gestuurd. Rick van Bussel heeft het bestuur meegenomen in de uitkomsten van deze evaluatie. Met de uitkomsten van deze evaluatie kunnen we het toch al geslaagde TW nog verder verbeteren.

Door de weersomstandigheden van de afgelopen maanden heeft ons trainingsveld behoorlijk te lijden gehad. Wij gaan kijken wat we hier aan kunnen doen en gaan eens ten raadde bij buurtverenigingen.

Wij kregen als SAO het verzoek om op structurele basis ons clubhuis te mogen huren. Dat is nieuw en dat riep allerlei gevoelens op. Wij hebben als bestuur gesproken over deze kans, wat dat betekent en onder weke condities we hiertoe willen overgaan. Als je dit koppelt aan ons huishoudboekje dat elk jaar rond “nul” uitkomt en de kosten die we zullen gaan maken voor bijvoorbeeld onderhoud, dan is dit een serieus gespreksonderwerp. Kortom, weer een boeiende vergadering in onze bloeiende vereniging.

Paasbingo
Onze OC (OntspanningsCommissie) organiseert diverse activiteiten. De “bingo” is wel een topactiviteit. Daar waar de kerstbingo een zeer groot succes was, was onze Haven weer afgeladen vol tijdens de paasbingo. Een mooie mix van jong en oud had een gezellige avond en hoopte ondertussen ook nog met één van de mooie prijzen naar huis te gaan.

Door de bril van…..
Voetbal is een sport met emoties. Veelal is meedoen belangrijker dan winnen, maar in het prestatievoetbal gaat toch echt wel om de prijzen. Wij dragen daar als officials ons steentje aan bij, de ploegen op het veld en niet te vergeten de trouwe supporters. Als wij in onze Haven na de training een wedstrijd volgen dan blijkt onze neutrale scheidsrechtersbril toch net iets anders op onze neus te staan als onze favoriete club aan het spelen is. Op en rondom de velden is dat niet anders. Het maakt wel degelijk uit of je de bril van de thuisclub of de bezoekers op hebt, of je de bril van de winnende partij of de verliezende partij op hebt of kijkt door de bril van schrijvende pers. Dan vergeten we nog maar even de ongecontroleerde meningen op social media. Gelukkig hebben wij op onze clubavond de scheidsrechtersbril op, kunnen we met elkaar sparren over spelsituaties uit het afgelopen weekend of kunnen we elkaar helpen omdat wij met de scheidsrechtersbril op bij een collega op bezoek zijn geweest.

Ik was de afgelopen periode wat ongelukkig met mijn aanstellingen en afgelastingen. We zitten nu in de periode van rechttrekken van het aantal wedstrijden en dat betekent dat ik elk weekend aan de bak mocht. In twee op één volgende weekenden mocht ik een derby tussen twee Twentse dorpen fluiten. Mannelijk voetbal met meelevende supporters. Twee potjes met slechts één doelpunt voor de winnaar en de leuke gesprekken na afloop in de bestuurskamer. Want die is natuurlijk afgeladen vol en gezellig want “ons kent ons” en onder genot van een pilsje komen vele onderwerpen voorbij.

Veel plezier op de velden!

Met sportieve groet,
René Beijen

René Beijen

René Beijen – Voorzitter SAO Apeldoorn