In de 145e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.
Enquête KNVB over waardering
Medio maart kwam in de digitale brievenbus de enquête van de KNVB over waardering van de scheidsrechter. Een goed initiatief van de KNVB om te inventariseren welke blijk van waardering vanuit de scheidsrechters op prijs wordt gesteld. Ik hoop dat er een rode draad uit de antwoorden is te genereren. Als ik zomaar eens de meningen peil binnen onze vereniging dan kan ik daar niet echt een rode draad uithalen. Wat ik veel terug hoor is een hogere wedstrijdvergoeding, hogere kilometervergoeding en het zou toch mooi zijn om net als een aantal jaren geleden een “echt” official shirt te mogen ontvangen.
De fitheidsmeting
Terug van weg geweest, is de meting van de conditie van alle scheidsrechters. In de top van het amateurvoetbal hebben de scheidsrechters en assistent-scheidsrechters elk jaar verplicht een conditietest, maar voor het overgrote deel van de scheidrechters is deze test weer terug van weggeweest. De fitheidsmeting is niet verplicht, maar telt wel voor mee in de eindbeoordeling op de ranglijst.
Voor elke scheidsrechter van jong tot oud wordt dezelfde test afgenomen. Sprintjes over 40 meter waarbij de snelheid na elke twee sprintjes verder wordt opgevoerd. Hoe meer sprintjes, des te hoger de score. We hebben deze test in aanloop naar de officiële meting één keer geoefend. Een pittige test die alleen voor de superfitte (jonge) scheidsrechters uit te lopen is. Op dinsdag 15 mei was de officiële fitheidsmeting bij onze eigen SAO Apeldoorn. Vlak voor de test hadden we in Apeldoorn een flinke plensbui gehad, dus schoenen met grip waren bittere noodzaak. Een groep van 30 deelnemers startte om 20 uur en de volgende groep van twintig deelnemers startte om 21 uur. Van de deelnemers van de test om 20 uur haalde er slechts één de maximale score en dat was een “jonkie”.
Ik ben trots op onze vereniging dat wij op deze zeer professionele wijze invulling hebben kunnen geven aan deze fitheidsmeting. Een goede warming-up, deelnemers die met genummerde hesjes herkenbaar waren en op beide zijdes twee waarnemers om te constateren of je op tijd “binnen” was.
De themabijeenkomst
Dit voorjaar staat de themabijeenkomst in het teken van de spelregels. Op vele locaties worden tussen eind maart en medio april door de KNVB themabijeenkomsten gehouden. Bij een wedstrijd fluiten of assisteren horen twee vaardigheden, namelijk mentale en fysieke conditie. Het is belangrijk om de spelregels paraat te hebben, want in een wedstrijd wordt van jou verwacht dat jij in een seconde de juiste beslissing neemt. Als je dan zelfverzekerd met de spelregelkennis “op zak” je beslissing kunt toelichten (en nog mooier op korte afstand deze waarneming hebt gedaan) dan bij jij die “topper” in jouw eigen (assistent-)scheidrechtersklasse. De opkomst bij de themabijeenkomst in onze eigen Haven viel mij tegen. Er waren een twintigtal deelnemers die onder leiding van KNVB-docent Nick Wenneker een zeer leuke en leerzame themabijeenkomst hebben gevolgd. De spelregels waren onderverdeeld in vijf thema’s. Per thema waren er beeldfragmenten die we met elkaar moesten beoordelen. Het leerzame zit hem vooral in met elkaar bespreken: “wat zie jij en welke consequentie heeft dat tot gevolg?”.
De informele ALV
Binnen onze vereniging is het een gebruik om naast de officiële ALV in het najaar ook een informele ALV in het voorjaar te houden. Op deze manier kunnen wij als bestuur ingaan op de vragen die leven bij onze leden. We hebben op dit moment een bestuur waarvan vele bestuursleden wekelijks op onze clubavond zijn en daarmee heel benaderbaar zijn voor onze leden. Op 10 april, op onze clubavond, was De Haven goed gevuld. Er waren een beperkt aantal vragen die met name gingen over “het energieverbruik na de verduurzaming” en “het veld met de lichtmasten”. We houden de informele ALV in stand, maar ik trek de conclusie dat het beperkte aantal vragen ook te maken heeft met het feit dat wij als bestuursleden veel aanwezig en benaderbaar zijn op onze clubavonden.
COVS
De voorzitter van de COVS schrijft op de site: “De tijd vliegt voorbij. Op 14 december 2024 zijn wij als bestuur samen met u begonnen aan een nieuwe weg. Een weg die moet leiden naar een stabiele en evenwichtige gesprekspartner voor diverse partijen, waaronder de KNVB, maar zeker ook de VVON en BAV. Wij hebben het document “Blauwdruk” ter hand genomen en zijn er verschillende onderdelen opgepakt. Op landelijk niveau worden er bovendien veel overleggen gevoerd over sportiviteit en respect, een actueel en belangrijk thema. Verder worden er sinds jaren weer concrete resultaten geboekt met de KNVB. De contacten zijn goed te noemen en mooie voorbeelden hiervan zijn dat bijna alle bijeenkomsten vanuit de KNVB die betrekking hebben op de arbritrage weer bij COVS-groepen gehouden worden. Denk hierbij aan fitheidstesten, themabijeenkomsten en de cursussen waar wij als organisatie baat bij hebben voor de aanwas van nieuwe leden. Daarnaast zijn we in gesprek met de KNVB over het begeleidingssysteem, en ook daar worden mooie resultaten geboekt. Tevens wordt er weer gestart met een trainersopleiding voor COVS-trainers.”
Begeleidingsysteem
Wij hebben de kans gekregen om feedback te geven met betrekking tot onze eigen ervaringen met het begeleidingssysteem. Wij hebben de zaken die wij tijdens onze clubavond horen meegegeven als tips om dit systeem te verbeteren. Onze vertegenwoordiger, de COVS, heeft bij de KNVB ook gesproken over het begeleidingssysteem.
Het bestuur van de COVS heeft alle ontvangen input van de verenigingen geïnventariseerd en Frank Sanders en Hans Achterberg hebben dit op 1 april 2025 namens het bestuur met Michael ter Riet van de KNVB besproken. Frank schrijft hierover op de website van de COVS: “Wij hebben het idee dat COVS en KNVB voor 80 procent op dezelfde lijn zitten voor wat betreft Begeleiding Scheidsrechters (hiermee bedoelen we uiteraard ook de assistenten). Voor de overige 20 procent geldt dat onze meningen hierover in ieder geval zeer serieus worden meegenomen door de KNVB. Hetgeen natuurlijk niet wil zeggen dat onze meningen over die 20 procent altijd doorslaggevend zullen/kunnen zijn.
Persoonlijk contact: Zowel scheidsrechters als begeleiders stellen het zeer op prijs om contact te hebben met elkaar voor/tijdens/na de wedstrijd. Dit geeft veel meer betrokkenheid en situaties kunnen direct besproken worden. Het leidt ook tot betere contacten en het is goed en leuk om elkaar beter te leren kennen. In onze ogen is dit zeker mogelijk voor en na de wedstrijd. Op deze momenten kan informatie uitgewisseld worden en feedback besproken worden. De begeleider zal zich wel op de vlakte houden/moeten houden voor wat betreft de beoordeling. Dit zal de begeleider later in alle rust doen. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de begeleider in de rust contact heeft met de scheidsrechter.
Transparantie: Het hele begeleidingssysteem moet transparant zijn. Scheidsrechters willen onder andere de door hen behaalde scores kunnen zien. Een idee is om te bekijken of de scheidsrechters altijd hun scores kunnen zien. Ook de ranking zou wellicht altijd open kunnen staan en bijgewerkt in te zien kunnen zijn. De KNVB is volop bezig de ranking in de toekomst vaker te publiceren en ook wordt gekeken of de ranking bijvoorbeeld 1 keer per maand kan of permanent open kan staan. Maar dit is nog toekomstmuziek. Het moet duidelijk zijn wat iedere score precies inhoudt zodat een 4 ook bij iedereen hetzelfde inhoudt. Op zich ligt dit aardig vast, maar uiteraard zit hier een subjectief element in, niet iedere begeleider is hetzelfde, maar we streven op de huidige wijze wel naar zoveel mogelijk uniformiteit. Er moet nog meer duidelijkheid komen voor wat betreft scheidsrechters die aangeven niet begeleid te willen worden. Het kan uiteraard niet zo zijn dat ze dan vanzelfsprekend niet kunnen degraderen, maar daar moet dan wel beleid op zijn. Een idee kan zijn dat ze in ieder geval één of twee keer per seizoen bekeken worden of ze het niveau waarop ze fluiten nog wel aankunnen. Het is goed dat de spelregelkennis meetelt. Het hoogst behaalde cijfer telt mee bij de beoordeling. De COVS vindt het prettig dat er dus drie kansen zijn om een goed cijfer te behalen. Het kan verleidelijk zijn deze toetsen samen met anderen te maken. Het is ook mogelijk om even een print screen rond te sturen en te vragen wat de antwoorden zijn enz. enz. De COVS vindt een dergelijke manier van omgaan met de spelregeltoetsen niet wenselijk. Het is de bedoeling dat de kennis van iedere scheidsrechter apart getoetst wordt. Natuurlijk is dit de verantwoordelijkheid van de scheidsrechter zelf hoe hiermee om te gaan, maar het behaalde cijfer telt mee bij promotie. Dit moet dus zuiver gebeuren in onze ogen.
De fitheidsmeting wordt als positief ervaren. Dit is een hele organisatie waar veel mensen bij betrokken zijn. Geopperd is om dit aspect iets zwaarder mee te laten wegen.
Begeleiders: Ook de begeleiders willen graag in contact blijven met de scheidsrechters en waarderen contact voor/tijdens/na de wedstrijd. Ook voor de begeleiders geldt dat contact met de scheidsrechter tijdens de rust niet is toegestaan. Contact voor en na de wedstrijd mag natuurlijk wel, maar hierbij moet het dan niet over de beoordeling (het cijfer) gaan, maar vooral over tips en tops. Begeleiders moeten ook goed begeleid worden. De ervaring van scheidsrechters is dat er nogal wat verschil tussen begeleiders is. Begeleiders moeten ook leren hoe om te gaan met reflectie en wat van hen verwacht wordt. Kortom: begeleiders moeten goed ingewerkt zijn/worden. COVS en KNVB vinden ook dat ook de begeleider een voldoende moet halen voor de spelregeltoets om goed te kunnen begeleiden. Het kan niet zo zijn dat een begeleider begeleidt ondanks het feit dat hij een onvoldoende heeft gescoord voor de spelregeltoets. Ook de begeleiders zouden bijvoorbeeld de spelregeltoets drie keer per jaar moeten kunnen maken.
Reflectie: Reflectie is een verplicht item. Dit moet duidelijk gecommuniceerd worden. Het is nog even wennen, maar er wordt ook positief naar gekeken. Het moet duidelijk zijn voor een scheidsrechter dat wanneer je geen serieuze reflectie inlevert je ook geen beoordeling krijgt en dus ook niet kunt promoveren. De COVS wil dat de wedstrijdofficial eerst het reflectieverslag aanlevert en dat dan pas de begeleider de beoordeling invult en zijn reactie geeft. Het is wel belangrijk wat er met de reflecties wordt gedaan en dat daar ook serieus op gereageerd wordt en niet bijvoorbeeld met alleen: akkoord of mee eens!”
Tweede tussentijdse ranglijst
We hebben onlangs een tweede tussenstand op de ranglijst ontvangen. Dat houdt de gemoederen wel bezig. Met nog een paar wedstrijddagen te gaan, geeft dit een indicatie op welke plek je zou kunnen staan op de eindranglijst. De enige lijst “die er echt toe doet”, want alleen daar worden de prijzen verdeeld.
De voorzitter op en rond de velden
Het herstel van deze spierblessure ging redelijk snel en na een potje als clubscheidsrechter weer lekker aan de slag. Het was een periode met gevarieerd aanbod zoals een zaterdagmiddag uitstapje in Noord, een zondagmorgen potje reserve hoofdklasse en een aantal wedstrijden op de vertrouwde zondagmiddag en twee begeleidingsrapporten. Voor mijzelf het maximale gepresteerd op de fitheidstest alhoewel ik had gehoopt net iets verder te komen.
Veel plezier op de velden tijdens de laatste competitiewedstrijden dit seizoen!
Met sportieve groet,
René Beijen