De John Zijlstra Trofee in coronatijd

Al jaren lang wordt er binnen de SAO Apeldoorn gestreden om de John Zijlstra trofee. Bij velen is dit ook bekend als de interne spelregelcompetitie. Namens de spelregelcommissie schreef André Kleverwal een kort verslag over dit seizoen. 

In de periode van half september tot eind april wordt in 25 weken bepaald wie de beste spelregelkenners van de SAO Apeldoorn zijn. Als je minimaal vijftien keer hebt meegedaan en met je gemiddelde score tot de beste vier behoort, mag je samen met de winnaar van vorig jaar in de finale strijden om de John Zijlstra Trofee. Deze prachtige beker wordt traditioneel op de ALV uitgereikt aan de winnaar. 

Door de jaren heen zie je wel veranderingen ontstaan, zo hadden we een aantal jaar geleden nog wekelijks vier multiple choice vragen en één open vraag, terwijl we dit jaar geen enkele open vraag hadden. Begrijpelijk, maar persoonlijk vind ik het wel jammer dat deze open vragen er niet meer zijn. Ik ben nog steeds van mening dat je veel leert als je zelf moet nadenken over je antwoord. Je moet jezelf de vraag stellen of aan alle criteria is gedacht waar jouw beslissing op gebaseerd is. En dan moet je het ook nog in woorden uitdrukken of beschrijven. Iets wat je in principe ook moet doen als je een rode kaart hebt gegeven of als je door een tuchtcommissie wordt uitgenodigd.

Ach, we hebben tegenwoordig beeldvragen, “juist en onjuist” en “drie goed, drie fout”. Ook leuk, maar ik mis de open vragen toch wel. Zeker wanneer ik de antwoorden op de spelregelvragen nakijk. Ik vond het heel leuk om te lezen welke gedachten mensen hadden. Of hoe het antwoord afweek van de vraag, omdat men niet goed gelezen had of men de vraag anders interpreteerde. Soms is een open vraag net een beeldvraag.

Wat had dit verenigingsjaar een rare afsluiting. Een jaar dat digitaal werd afgesloten vanwege de coronamaatregelen. We konden dit zo doen, omdat we het vertrouwen hebben in onze deelnemers dat men niet eerst het antwoord ging opzoeken, maar op basis van eigen kennis antwoord gaf. Het zou ook niet handig zijn als je hierdoor je score kan opporren, om vervolgens tijdens de finale door de mand te zakken. Ik kan bovendien melden dat de laatste ronden geen grote verschuivingen teweeg hebben gebracht.

De finalisten zijn bekend, maar die zal ik in dit bericht niet vermelden omdat onze secretaris eerst de gelegenheid moet krijgen deze mensen uit te nodigen. Mocht één van de finalisten niet kunnen of willen, dan zal de eerstvolgende in de lijst worden uitgenodigd. We gaan daarmee net zolang door tot we er vijf hebben die in de finale gaan strijden om de John Zijlstra Trofee. De finale zal dit jaar niet in mei worden gehouden, dat zal eenieder begrijpen. We hopen dit ergens september te kunnen en mogen doen.

Dit jaar hebben we 36 verschillende deelnemers gehad, de gemiddelde score per persoon ligt hoger dan vorig jaar. Dit komt omdat we allemaal beter zijn geworden maar ook omdat er in de (afgeschafte) open vragen vaker punten bleven liggen. Het aantal keren 30 punten is wel minder geworden, ook een beetje logisch want doordat we beter zijn geworden zijn de vragen soms ook wat pittiger. En we moeten ook wel schakelen met alle spelregelwijzigingen de laatste jaren. De conclusie is ook dat we allemaal steeds dichter bij elkaar komen als we naar de gemiddelde score kijken. Ben je benieuwd naar je persoonlijke score? Deze wordt binnenkort onder de deelnemers verspreid.

Ik hoop dat ik jullie binnenkort weer mag ontmoeten op het trainingsveld van de SAO Apeldoorn. 

Namens de spelregelcommissie,

André Kleverwal

 

André Kleverwal ontving in 2016 zelf de John Zijlstra Trofee. Inmiddels organiseert hij de spelregelcompetitie.