Conditiemeting Eduard Vroomen: ‘Meten is weten’

Op donderdag 7 oktober werd bij de SAO Apeldoorn een conditiemeting gehouden onder leiding van Eduard Vroomen. Hieruit bleek (wederom) dat de Apeldoornse scheidsrechters hun conditie goed op orde hebben. Lees hier het verslag van André Kleverwal.

Vier weken geleden bleek al uit de door Hilco de Boer afgenomen FIFA-conditietest dat onze scheidsrechters fit zijn. Op 7 oktober stond wederom een conditiemeting op de planning, ditmaal onder leiding van Eduard Vroomen. Onder het mom van ‘Meten is weten’ stelde hij de fitheid van onze scheidsrechters nog eens op de proef, ook om te kijken wat er zich in het lichaam afspeelt. Wat doet bijvoorbeeld hun hartslag bij inspanning? Hoe herstelt het lichaam zich? En hoe zit het met de (been)spieren, zijn deze sterk of kan dit beter?

Om dit alles te kunnen meten, had Eduard een auto vol aan apparatuur bij zich. Terwijl Eduard alle apparatuur opbouwde, werd onder leiding van René Beijen een warming-up gedaan. Vervolgens werd begonnen met een ‘ouderwetse’ piepjestest. Op commando van de ene kant van het veld naar de overkant rennen, met tussendoor een korte pauze. Om een goede meting te doen mocht er niet gepraat worden vanaf het begin van de test tot enkele minuten na de test. Wat een rust, zo stil is het normaal niet tijdens de training.

Veruit de meeste scheidsrechters liepen de piepjestest keurig uit. Veelal omdat de conditie natuurlijk goed is, maar ook op karakter. Enkele scheidsrechters bleken namelijk niet optimaal te herstellen tijdens de pauzes. Dit kan ertoe leiden dat je snel gaat verzuren (vermoeidheid en overbelasting). Wat niet ten goede komt aan je focus.

Onder andere de hartslag en snelheid van de scheidsrechters werd gemeten.

Vervolgens werden sprints gedaan. Ook op dit onderdeel scoorden de scheidsrechters weer goed, want alle sprints werden netjes binnen de streeftijd afgelegd. Als toch een puntje van aandacht genoemd moet worden, gaat het over de startsnelheid op de eerste tien meter. Daar valt voor een enkeling nog winst te behalen. Als laatste werd er nog een sprongtest uitgevoerd. Op dit onderdeel werd iets minder goed gescoord dan op de piepjestest en sprints. Dat is uiteraard ook niet verwonderlijk, omdat scheidsrechters (in tegenstelling tot bijvoorbeeld voetballers) niet trainen op sprongkracht. 

Inmiddels hebben alle deelnemers hun persoonlijke score in hun mailbox ontvangen, waar nodig voorzien van een tip of advies van Eduard. Probeer de eventuele tips of adviezen mee te nemen naar de volgende training. Zelf vond ik het een erg leuke ervaring, die wat mij betreft nog eens herhaald mag worden. Bij dezen bedank ik namens de SAO Apeldoorn Eduard Vroomen voor de uitgebreide conditiemeting en bedank ik de aanwezige scheidsrechters voor hun inzet en enthousiasme. 

André Kleverwal, conditietrainer SAO Apeldoorn