‘Van de Voorzitter’ (105)

ledenvergadering

In de 105e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.

Apeldoorn Cup 2022
Een nieuwe locatie met dezelfde ingrediënten. Na vijf jaar Sportpark Orderbos met gastheer CSV wordt de komende vijf jaar de Apeldoorn Cup gehouden op de Voorwaarts bij gastheer WSV. Een nieuwe locatie voor de Apeldoornse voetbalclubs (en de omliggende dorpen) om met elkaar de sportieve strijd aan te gaan voor de Cup van 2022. Titelverdediger was Groen Wit’62. Zaterdag 20 augustus was de aftrap op een zonovergoten dag waarbij vele toeschouwers getuigen waren van een mooie sportdag. Zestien clubs, zestien actieve scheidsrechters, samen 26 wedstrijden in één week verdeeld over 4 dagen. Een prachtig sportevenement voorafgaand aan de competitie. De zaterdag was een zeer goede aftrap. De organisatie stond als een huis, 8 goede en sportieve wedstrijden en als ik voor het scheidsrechtercorps mag spreken tijdens elke wedstrijd werd een goede prestatie geleverd. De tweede en derde dag werden gekenmerkt door zeer hoge temperaturen. Bij aanvang van de 19:00 uur wedstrijden lag de temperatuur boven de 30 graden. Het mooie weer trok veel publiek en er werd ondanks de temperaturen een hoog tempo op de mat gelegd. Op donderdagavond won Beekbergen verrassend van Columbia en speelt daardoor in de finale tegen AGOVV. Op de finaledag werd er vanaf 12:00 uur gespeeld op de Voorwaarts.

Bij de troostfinale om de 3e/4e plaats ging het tussen Columbia en WSV. Binnen 5 minuten na aftrap 2e helft ging WSV aan de leiding met 2-0. Columbia wist nog één keer te scoren en daarmee werd de eindstand van 2-1 bereikt. In de finale won AGOVV met 4-1 van Beekbergen. Vanuit de scheidsrechtersvereniging kijk ik terug op een zeer geslaagd toernooi. Ook een grote pluim voor de organisatie bij WSV.

De Apeldoornse clubs hebben dit evenement gebruiken om de puntjes op de “i” te zetten voor het nieuwe voetbalseizoen. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor ons scheidsrechters.

Alle toeschouwers kochten een toegangslot ten behoeve van het goede doel. Dit jaar was dat de EvE-foundation” die jongeren tussen de 14 en 24 jaar ondersteunt als zij één of beide ouders zijn verloren. Een mooie manier om het Apeldoornse voetbal te verbinden met het goede doel. 

Bestuursvergadering 22 augustus
Veel standaardzaken die afstemming vragen. Bijzondere agendapunten waren 100-jarig jubileum, vrijwilligersavond, communicatie en topagendapunt energiescan. Bij bespreken commissies hebben we de voortgang en planning besproken, er waren geen bijzonderheden.

Medio augustus kwamen de leden die zich hadden aangemeld om deel te nemen in de 100-jarig jubileumcommissie bij elkaar in het bijzijn van bestuurslid Jelle. Het betrof een eerste verkenning waarbij de toekomstige commissieleden ook kennis hebben kunnen nemen van ons kaderdocument. Een geslaagde eerste bijeenkomst.

De vrijwilligersavond is op vrijdagavond 23 september. Wij hebben onze voorbereidende werkzaamheden besproken om als bestuur de vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

Communicatie ging over wat horen wij als bestuursleden allemaal aan feedback op de clubavonden of in de persoonlijke contacten. Wat kunnen we hiermee naar de toekomst toe? Belangrijk om alle feedback met elkaar te delen. Een concrete actie die hieruit naar voren komt, is om onze verenigingskalender gestructureerder te vullen en zoveel mogelijk toekomstige evenementen al op te nemen in de kalender.

Voor mij het topagendapunt “de energiescan”. Wij hebben gebruikgemaakt van het aanbod om gebruik te maken van een gratis op maat gemaakte energiescan. De enige verplichting die daaraan vast zat, is: alle kleine investeringen die worden voorgesteld moet je uitvoeren. De rest van de voorgestelde investeringen kun je uitvoeren als de financiële situatie dat toelaat. Voorbeeld van wat moet is de energiemaatregel alle lampen in clubgebouw vervangen door LED. Dat hebben we inmiddels uitgevoerd. Voorbeeld wat kan, is spouwisolatie. De energiescan heeft een heel scala aan voorstellen opgeleverd met investeringskosten en terugverdientijd. De rekenmeesters in het bestuur hebben de overige bestuursleden meegenomen in het plan en we hebben besproken waar we wel en waar we niet voor willen gaan. Omdat het onze vereniging betreft en omdat het over heel veel geld gaat voor een kleine vereniging als de onze, is dit natuurlijk een bespreekpunt op onze ALV, die wordt gehouden op 25 oktober. We moeten niet vergeten dat we ook niet kunnen investeren maar ook dat heeft een stevig prijskaartje namelijk een zeer forse energierekening. Ik ben trots op de wijze waarop we dit met elkaar hebben besproken in het bestuur en we zullen het graag met jullie delen in de ALV.

Onderzoek Mulier Instituut
Bij ons in de digitale brievenbus kwam een verzoek binnen om mee te werken aan een “scheidsrechtersbevraging” op het thema racisme en discriminatie in het voetbal. Een veel besproken thema, dus pak de uitdaging aan en geef je mening in deze enquête, want jouw mening telt.

Het is de week na de Apeldoorn Cup en de week voor de start van de meeste amateurcompetities die wordt afgetrapt met de bekercompetitie. De scheidsrechters binnen de SAO Apeldoorn die op divisieniveau actief zijn hebben hun eerste competitiewedstrijden er al op zitten.

De voorbereiding zit erop. Het gaat weer beginnen. Heel veel plezier op de velden!

Met sportieve groet,
René Beijen

René Beijen

René Beijen – Voorzitter SAO Apeldoorn