‘Van de Voorzitter’ (112)

ledenvergadering

In de 112e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.

Laatste clubavonden 2022
Donderdag 22 december 2022 was één van de weinige donderdagen dat het regende tijdens onze training. De jongens die in een kersttrui hun training afwerkten, hadden halverwege de training de natte kersttrui al letterlijk op de knieën hangen.  

De laatste clubavond van 2022 trainden we met een kleinere groep dan normaal en vervolgens schoven we aan in ‘De Haven’, waar we de bestelde oliebollen konden ophalen. Als ik het snel even de duim reken aan de hand van de papieren bestellijst, levert deze actie ruim € 450,- op voor de jubileumcommissie.

Vrijwilligerswerk
Tijdens zo’n laatste clubavond hoor je terloops welke werkzaamheden onze vrijwilligers verzetten. Soms zijn het op het oog kleinere werkzaamheden die veel vreugde brengen voor de ander. In het kader van duurzaamheid hebben we nu ventilatoren onder de verwarming hangen. Echter de draden zaten de schoonmaakploeg in de weg. Nou, dan is er weer een andere groep die zorgt voor beugeltjes, boormachine en schroeven en daarmee lopen de kabels keurig langs de muur. De voorzitter en de secretaris zijn de zolder opgeklommen om in het kader van verduurzaming de verwarmingsbuizen te isoleren. Ook een klein klusje maar toch meer werk dan verwacht. Onze zolder staat een beetje vol en de verwarmingsbuizen zijn keurig weggewerkt tijdens de bouw van onze Haven. 

Zoals ik wel vaker zeg, we zijn een kleine vereniging en we houden onze vereniging draaiende door ook allemaal vrijwilliger te zijn. Dank je wel voor alles wat jullie doen. Het maakt niet uit of het kleine of grote klussen zijn, maar samen zorgen we ervoor dat we trots kunnen zijn op onze scheidsrechtersvereniging.

Nieuwjaarsreceptie
Op 3 januari ontmoetten wij elkaar om te toosten op een mooi jaar 2023! De avond stond in het teken van ontmoeten en natuurlijk kon een klein woordje van de voorzitter niet ontbreken, maar bij een nieuwjaarsborrel staat het ontmoeten en toosten centraal. Het is toch prachtig dat wij met onze individuele hobby, elkaar vinden in onze scheidsrechtersvereniging. De actieve (assistent-)scheidsrechters, de rapporteurs en de oud-scheidsrechters.

Namens de KNVB richtte Ferry van Ark een woord tot Theo Oosterman. Theo kreeg de KNVB-speld als dank voor zijn vele jaren “fluiten”. Theo, van harte gefeliciteerd met deze waardering!

De jeugd nam een nieuwjaarsborrel tijdens een potje darten. De overige aanwezigen borrelden aan de tafels waar mooie verhalen werden gedeeld. Ik kijk terug op een zeer geslaagde nieuwjaarsborrel.

Dezelfde SAO-site, maar met een geactualiseerde achtergrond. De jongens die op de achtergrond stonden zijn inmiddels echte mannen geworden. Fijn dat we nu ook deze echte mannen op de achtergrond hebben. Wat ik niet wist was dat het 4 uur heeft gekost om dit te realiseren. Dank jullie wel!

Zaalvoetbal
Op 7 januari is het Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi gehouden. De SAO Apeldoorn was titelverdediger. In de app werden we op de hoogte gehouden van het toernooiverloop. We startten voorspoedig en na twee gewonnen wedstrijden leek prolongatie van de titel niet ver weg. Echter in de derde wedstrijd liepen we tegen een nederlaag op. Er was nog volop kans op de 1e plaats, maar dan moest er wel in de laatste wedstrijd gewonnen worden. De kansen werden niet verzilverd en de SAO Apeldoorn moest de DSVenO voor laten gaan. Zij gingen er dit jaar met de titel vandoor, maar tijdens de gesprekken in de derde helft voelde het toch wel goed om even te benoemen dat we wel met 3-0 van Deventer hadden gewonnen.

Kunstgras of natuurgras
Van de kou medio december zijn we in een hele natte periode beland. Er is regen in overvloed gevallen en dat is net iets te veel voor de grasvelden.  Op kunstgras heb je daar bijna geen last van behalve als de kunstgrasvelden zo oud zijn dat alle sprieten platliggen. Dan heb je naast plassen ook snel pijnlijke gewrichten. We klagen wel eens over de staat van ons trainingsveld aan de Boerhaavestraat, maar zo bont als donderdag 12 januari heb ik het in de afgelopen 10 jaar nog niet meegemaakt. Ik ben mijn magische krachten kwijt om het tijdens de training droog te houden. Dat was ook deze donderdagavond het geval. Maar al zou het droog zijn geweest, het grasveld was inmiddels zo verzadigd dat “alleen rechtuit” op het programma stond. Na elke oefening de pionnen verzetten om nog enigszins acceptabel te kunnen trainen. Met z’n tienen hebben we het hele grasveld omgeploegd en zochten we na de training de welkome warme douche op. Ik ben benieuwd naar het herstel van het veld de komende week.

Technisch Weekend
Dit weekend heeft iets magisch. Het is vaak onderwerp van gesprek en nu we er drie jaar op hebben moeten, wachtenzijn de verwachtingen torenhoog. Ga daar maar eens aanstaan als Technisch Weekend-commissie. Voor vijf scheidsrechters werd de spanning te groot en dus zijn ze al een dag eerder vertrokken om al iets van de magie op te snuiven. De overige scheidsrechters vertrokken op vrijdagmiddag vanaf de Haven. Ontvangst met een bakje koffie en daarna gezamenlijk naar de Westenbergen te Echten. Natuurlijk zoveel mogelijk met elkaar meerijden naar onze vertrouwde locatie waar het goed vertoeven is. Enkele studenten moesten eerst nog college volgen in Utrecht en sloten aan tijdens het avondeten. Het tweede weekend van januari is ook een “Zeist-dag”, dus sommige jongens moesten er even tussenuit. Ik kijk terug op een superweekend. Zoals we inmiddels gewend zijn, zijn de maaltijden uitstekend verzorgd. De TW-commissie heeft ingezet op een competitie “huisje-tegen-huisje” gedurende het gehele weekend. De eerste punten waren te verdienen met een spelregeltoets. Na het avondeten stond er een potje bowlen op het programma. Natuurlijk telde de uitslag mee in de competitie. In het nieuwe sportcentrum is een hypermoderne bowlingbaan ingericht waar je ook de spelvorm “hyperbowlen” kunt doen. Na het bowlen was het tijd voor ontspanning aan de bar. Ook de TW-cie had de greep op het weer (net als ik) verloren dit weekend. De ochtendtraining voltrok zich in de stromende regen. De keuze was duurloop of een intensieve duurtraining. Nat, moe en voldaan konden we ons opwarmen onder de douche.

Na de lunch bleek dat de mystery guest niemand minder was dan Rutger Bekebrede. Rutger, oud-scheidsrechter betaald voetbal, oud-SAO-lid en nu KNVB-medewerker ontwikkeling arbitrage gaf een presentatie over communicatie. Rutger gaf ons nieuwe inzichten, maar voor mij veel belangrijker: hij koppelde dit aan praktijkvoorbeelden waardoor we deze inzichten in onze bagage kunnen meenemen naar de volgende wedstrijden. Verder gaf Rutger een schets van de denkrichting “beoordeling scheidsrechter” die de KNVB aan het ontwikkelen is. Het huidige rapportagesysteem wordt op termijn vervangen door een systeem dat bestaat uit veel meer meetpunten en daardoor mijns inziens veel objectiever wordt. Wat ik mooi vind, is dat we in deze denkrichting werden meegenomen en als je dat doet bij deze mondige groep dan krijg je vanzelf feedback. In dit geval positieve feedback.

In dit weekend leefden wij mee met een collega-scheidsrechter die op vrijdag in de eerste divisie een wedstrijd mocht fluiten die ook media-aandacht kreeg. Hoe mooi is het dan dat je hierover met elkaar van gedachten kunt wisselen. Wat zagen wij op TV en hoe heb jij dat beleefd in de wedstrijd en in het stadion. Kortom, een heel leerzame middag en wat ik het dan gaaf dat we dit met elkaar kunnen delen. Zoals ik al schreef, Rutger is een oud-SAO-lid, die we nog graag een keer het TW-gevoel wilden laten herbeleven. Hij mocht aanschuiven bij de BBQ en daarna ook zijn steentje bijdragen in de Pub-quiz, die meetelde in de competitie.

We kregen een pubquiz voorgeschoteld in 5 onderdelen, te weten; topografie, algemene kennis, SAO-kennis, voetbalkennis en muziekkennis. Een prachtige quiz die ons meer dan 2 uur bezighield.

Na de quiz natuurlijk weer tijd voor ontspanning. Dan is het al snel weer zondagmorgen waarbij we onze huisjes weer keurig achterlaten en na een heerlijke brunch de reis huiswaarts namen. Natuurlijk was er een wisselbeker voor het winnende huisje. Gefeliciteerd huisje nummer 4 (of was het bungalow 5). Wij hebben met een sterk verjongde TW-commissie een heerlijk weekend gehad en het ingebouwde competitie-element heeft voor heel veel gedrevenheid en lol gezorgd. Dank je wel allemaal; TW-commissie, gastspreker Rutger, alle deelnemers, we hebben er samen een superweekend van gemaakt.

Volgend weekend begint het voor de meesten van ons weer. Het seizoen staat weer op het punt van beginnen. Velen van ons hebben al weer oefenpotjes gefloten. Ik sloot het seizoen af met twee afgelaste potjes en start het seizoen met mijn vijfde keer op de reservelijst. In de tussentijd twee leuke potjes “op fietsafstand” mogen fluiten in Beekbergen en Loenen.

Op naar een mooi en sportieve voortzetting van de tweede helft van dit voetbalseizoen!

Met sportieve groet,
René Beijen

René Beijen

René Beijen – Voorzitter SAO Apeldoorn