Verslag Technisch Weekend

Van 13 januari tot en met 15 januari stond het Technisch Weekend van de SAO Apeldoorn op het programma. Lees hier het uitgebreide verslag van dit geslaagde en gezellige weekend in Echten! 

Daar waar al sinds geruime tijd verlangd werd naar een ouderwets gezellig Technisch Weekend, nadat de 2021- en 2022-editie geen doorgang konden vinden, was januari 2023 het moment eindelijk daar om weer te genieten van het Technisch Weekend van de SAO Apeldoorn. De voorbereidingen die al waren getroffen in 2020 en 2021, konden weer uit de kast getrokken worden en op basis hiervan startten de voorbereidingen voor het TW 2023. Direct na de zomerstop is de, sterk verjongde, commissie bij elkaar gekomen om de basis te vormen voor een, zo bleek achteraf, geslaagd weekend.

Nadat begin 2022 de coronamaatregelen langzaamaan werden opgeheven, kwam het geloof langzaam terug dat er weer een Technisch Weekend kon worden georganiseerd. Zo leefde ook een groot enthousiasme op bij de leden van de SAO Apeldoorn en was het niet verrassend dat zo’n 25 man zich had aangemeld voor dit Technisch Weekend. Een kleine voetnoot hierbij is dat de ‘jongere groep’ ook in grote getalen aanwezig waren, waardoor de gemengde groep voor een leuke dynamiek zorgde!

Afijn, het TW naderde snel en in de laatste week werden nog de puntjes op de grote I gezet om er echt een geslaagd weekend van te maken. Het programma is op dit moment al bekend gemaakt en er werd met veel gezonde nieuwsgierigheid uitgekeken naar het naderende weekend. Normaliter verzamelt de hele groep op vrijdag bij De Haven, het welbekende clubgebouw van de SAO, maar deze editie was er een klein groepje al een dag eerder gegaan om de locatie te inspecteren!

Op vrijdagmiddag pruttelde de koffie langzaam door het filter, wachtende op de resterende deelnemers van het weekend. Met een minimaal aantal auto’s (duurzaam!) vertrokken we richting vakantiepark Westerbergen te Echten, een bekende locatie voor de SAO. Op locatie werden we goed ontvangen in de Lounge met een kopje koffie en een echte plak Drenthse cake. “Never change a winning team” is natuurlijk een bekende uitspraak en deze kon bijna 1-op-1 overgenomen worden voor de formule voor een geslaagd Technisch Weekend, uw verslaggever zegt bijna, want dit weekend werd er een extra spelelement toegevoegd. De huisjesstrijd! Tijdens de opening door de commissie werd deze strijd verder toegelicht. Er konden punten verdiend worden met 2 rondes met spelregelvragen, bowlen en de SAO-pubquiz.

De huisjesindeling, huisregels en het programma werd nogmaals gedeeld en met deze informatie gingen de deelnemers op weg naar de huisjes. ’s Avonds stond er een heerlijke maaltijd (met de eerste ronde spelregels) op het programma alvorens het Bowlen begon. Duidelijk was wel dat er hard doch sportief werd gestreden om de felbegeerde SAO-beker binnen te slepen! Tijdens het bowlen werden er uiteraard sportdrankjes genuttigd, maar of er daardoor nou beter werd gebowld? Een oordeel laat ik aan de lezer over. Na het bowlen was het nog lang gezellig in het mooie, net verbouwde, sportcafé!

Wel is het goed om te vermelden dat de volgende dag iedereen keurig op tijd (zoals wedstrijden ook altijd op tijd beginnen) aan het ontbijt zat. De tafel lag vol lekkere broodjes! Er werd genoeg genuttigd om de daaropvolgende training alles te kunnen geven. Helaas was het door de weersomstandigheden niet mogelijk om de vooraf voorbereide training op het veld uit te voeren en werd er gekozen voor een duurloop in de mooie nabije omgeving van het park. De groep werd opgesplitst in twee, zodat iedereen deel kon nemen aan de training in de regen. De opkomst was, ondanks het slechte weer, erg groot en om 11 uur vertrokken de twee groepen in tegengestelde richting. De fanatieke groep liep bijna 10 km in een uur en in de andere groep werd gekozen voor een extensieve duurloop van ruim 5 km! Respect voor deze toppers!

Na de training werd er geluncht met heerlijke, rijkelijk belegde broodjes! Hier was al te zien dat sommige het bowlen van de avond ervoor erg zwaar vonden en gelukkig was er na de lunch dan ook even tijd voor de deelnemers zelf, om te slapen, om bij te praten of om de derby Manchester United – Manchester City te kijken in het sportcafé. Ondertussen werden de punten van het bowlen en van de eerste ronde spelregels bij elkaar opgeteld. De strikvragen werden goed beantwoord, niemand had een onvoldoende, maar slechts één deelnemer mocht zichzelf de alwetende noemen en had alle 5 strikvragen goed beantwoord.

Om 15 uur stond er een presentatie van een heuse mystery guest op het programma en dit bleek niemand minder te zijn dan oud-betaald voetbalscheidsrechter, oud SAO-lid en medewerker arbitrageontwikkeling KNVB, Rutger Bekebrede. Voor de deelnemers is Rutger een graag geziene gast, maar daarnaast nam hij ons mee in een interessant en interactief verhaal over uitstraling en communicatie! Aan de hand van interessante wedstrijdbeelden, werd er diepgaand gediscussieerd over hoe belangrijk communicatie is en op welke manier het beste gecommuniceerd kan worden met spelers/trainers. Daarnaast werden er handige tips en tricks gedeeld door Rutger, die ook veel uit eigen ervaring kon vertellen. Aan het einde had Rutger voor de liefhebber nog een andere presentatie over waar de KNVB achter de schermen mee bezig is. Erg interessant om ‘een uniek kijkje in de keuken’ van de KNVB te krijgen. Iedereen hing (figuurlijk) aan de lip van Rutger, zoals op onderstaande foto te zien is.

Alvorens we aanschoven voor de BBQ ’s avonds werd de tussenstand gedeeld in de huisjesstrijd en te merken was dat de strijd onderling werd aangegaan met de tweede ronde spelregels, die toch iets makkelijker waren dan de eerste ronde strikvragen.  Na het avondeten was er tijd om even te borrelen, maar om 21 uur stipt startte de SAO-pubquiz. Tijdens deze pubquiz werd er fanatiek gestreden. De volgende onderwerpen kwamen aan bod:

  • Topografie (voor de echte kenners)
  • Algemene kennis (voor de Trivia-strijders)
  • Voetbal
  • SAO Apeldoorn
  • Muziek

Voor het SAO-gedeelte is er diep in het archief van het internet gedoken om interessante foto’s te zoeken. Foto’s die niet voor het grote publiek bedoeld zijn. Ook gastspreker Rutger Bekebrede kon de dans niet ontspringen in de pubquiz. Uiteraard werd er bewust afgesloten met de muziekquiz, zodat de gezellige stemming en sfeer voor de rest van avond gezet was.

Zo rond middernacht vertrokken de groepen naar de huisjes, waar uiteraard aan een goede vorm van groepsbinding werd gedaan. Voor de liefhebbers was er nog een klein uitstapje naar Meppel, die overigens bijna niet doorging, nadat de Taxi al na 20 meter dacht dat hij in een Monstertruck zat en over obstakels heen kon rijden. Gelukkig was de klap groter dan de schade (zo’n Mercedes bus kan een verhoging wel hebben) en kon de weg richting Meppel voortgezet worden. Duidelijk mag zijn, het was nog lang gezellig!

Overigens kwamen we in Meppel nog een zeer bekende politieagent tegen. Eredivisie assistent-scheidsrechter Kevin Bodde was net zo verbaasd een groep scheidsrechters te zien als dat wij verbaasd waren een eredivisie assistent-scheidsrechter te zien in Meppel!

De volgende dag stond in het teken van de huisjes schoon opleveren en daarna een uitgebreide brunch. Positief verrast waren we toen ook de gastspreker aansloot bij de brunch, waar we eigenlijk ook wel een beetje op hadden gerekend. Voor de brunch werd uitslag van de huisjesstrijd bekend gemaakt en de deelnemers uit huisje 3 mochten zich uitroepen tot de grote winnaars van dit weekend. Maar hoe cliché dit ook klinkt, eigenlijk was elke deelnemer van dit zeer geslaagde weekend een winnaar! Na de brunch ging de reis weer huiswaarts en werd er met een voldaan en tevreden teruggekeken op een traditioneel, ouderwets gezellig Technisch Weekend!

Nu staat de herstart van de competitie voor de deur (of is al begonnen) en rest mij dan ook niets anders dan eenieder een goede, leuke tweede seizoenshelft met veel plezier en vreugde te wensen!

Uw verslaggever