‘Van de Voorzitter’ (122)

ledenvergadering

In de 122e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.

Onze jonge leden delen foto’s en filmpjes van onze zomertrainingen op social media. Deze zomertrainingen hebben ertoe geleid dat we klaar zijn voor de oefenpotjes en toernooien voorafgaand aan de start van de competitie.

Apeldoorn Cup 2023
Met de aftrap op 19 augustus tussen de winnaar van de Cup in 2022 AGOVV tegen Columbia werd de Cup voor het jaar 2023 gestart. Het was een warme, broeierige zaterdag op de Voorwaarts. Dat weerhield het publiek (1046 toeschouwers) en de voetballers er niet van om er een mooie zaterdagmiddag van te maken. De toernooiavonden op de dinsdag en de donderdag trokken gemiddeld zo’n 500 mensen en op de afsluitende zaterdag was het weer gezellig druk.

Ik kijk terug op zeer geslaagd toernooi. Een goede organisatie van de cup-commissie, heel veel vrijwilligers die alle toernooi-deelnemers en toeschouwers ondersteunden van goede voorzieningen tot aan verkoop van hapjes en dranken. Scheidsrechters en spelers die zin hadden in een leuk toernooi waar meedoen voorop staat, maar als je er toch bent dan kun je ook maar voor de winst gaan. Dat leidde uiteindelijk tot een finalewedstrijd tussen WSV en CSV Apeldoorn, waarbij CSV Apeldoorn de winnaar werd van de Apeldoorn Cup 2023.

Alle wedstrijden stonden onder leiding van een SAO-scheidsrechter en de finalewedstrijden werden geleid door SAO-trio’s. In een ander nieuwsbericht op onze site kunt nog meer nalezen.

De bekercompetitie
Voor de meeste scheidsrechters start het seizoen met de bekercompetitie. Onze toppers die op divisieniveau fluiten zijn al gestart met de reguliere voetbalcompetitie. Het was heel prettig dat we voor alle 3 de bekerwedstrijden al vroegtijdig ( en in één keer)  alle aanstellingen ontvingen. Het werd daarmee ook duidelijk dat niet iedereen 3 aanstellingen kreeg.

De aftrap van het seizoen met toelichting op de spelregels
Het nieuwe seizoen trappen we standaard af met een avond over de spelregelwijzigingen. Alle voetbalclubs uit Apeldoorn worden uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Op de training voorafgaande aan deze avond zijn ze ook van harte welkom om mee te trainen. De training was een FIFA-test. Een test waarbij eerst 6 sprints op tijd moeten worden gelopen om vervolgens 40 sprints van 75 meter op tijd te lopen. De FIFA-test was in 3 varianten uitgezet zodat ieder op zijn niveau de test kon lopen. Alle 25 deelnemers aan de test liepen de test uit.

De spelregelwijzigingen in het nieuwe seizoen 2023-2024 zijn beperkt in omvang. Luuk Timmer nam ons mee in een presentatie, ondersteund met wedstrijdbeelden, in de belangrijkste wijzigingen. Heel fijn dat we aan het begin van het seizoen weer helemaal up-to-date zijn.

Rondje langs de velden in Oost
De COVS verenigingen uit het oude district Oost zitten 2 keer per jaar bij elkaar om een “rondje langs de velden” te doen. Elkaar informeren over de ontwikkelingen bij de diverse verenigingen en anderzijds zaken bespreken die alle verenigingen aangaan. De twee generieke onderwerpen waren blauwdruk COVS en week van de scheidsrechter. Helaas wordt ons van de landelijke COVS geen gastspreker aangeboden. Als stedendriehoek gaan we proberen om zelf nog een gastspreker te regelen.

Bestuursvergadering 5 september
De eerste bestuursvergadering na de zomervakantie is even de peilstok erin steken: is alles goed gelopen tijdens de zomerperiode en waarop richten we nu als eerste onze pijlen.

De OC heeft het ontspanningsprogramma voor het komende jaar alweer gereed. De verduurzaming van onze accommodatie loopt goed. Op de ledenvergadering gaan we hier uitvoerig op in, inclusief het kostenplaatje en de opbrengsten met een lagere energierekening.

Het SAO-kledingpakket is door vele leden besteld en op ons trainingsveld voert de kleur “geel” de toon.

We hebben stilgestaan bij alle klussen die al zijn verricht bij onze Haven en hebben vooruit gekeken naar de nog uit voeren werkzaamheden.

Als we kijken met de blik naar voren dan staat de ALV al weer snel voor de deur op 17 oktober. Een hele klus om alle formaliteiten voor te bereiden, maar een belangrijke mijlpaal in het verenigingsleven waarbij het bestuur decharge vraagt voor het gevoerde beleid.

Een nagekomen bericht
We hebben uitgebreid stilgestaan bij de promoties. Wij weten nu dat we een promotie gemist hebben. Bij deze Gradus van der Wal, van harte gefeliciteerd met je promotie naar de 1e en eredivisie in de zaal!

Themabijeenkomst en digitale spelregeltoets
De meesten van ons hebben zich ingeschreven voor een fysieke themabijeenkomst. Daarnaast zullen we de digitale spelregeltoets gaan maken en we hebben twee herkansingen.

De themabijeenkomst in ons eigen clubgebouw was met circa 40 deelnemers druk bezocht. Veel leden schrijven zich in bij onze eigen vereniging, maar ik zag ook mijn collega voorzitter uit Zutphen. De KNVB docent, Rutger Bekebrede, nam ons op verschillende onderwerpen mee. Het ging over handboek scheidsrechter, puntenverdeling tussen rapportage-spelregeltoets-themabijeenkomst tot een doorkijkje naar het volgende seizoen waar een fitheidstest bonuspunten gaat opleveren. Maar ook het invoeren vanaf dit seizoen dat er hardere consequenties zijn veelvuldig afzeggen. Met betrekking tot de spelregels ging Rutger dieper in op de onderwerpen; strafbaar buitenspel, sportiviteit en respect, schot op doel met hands door verdediger niet automatisch geel en “hands met deflection”.  

De onderwerpen werden verduidelijkt met beeldmateriaal. Wij verlieten deze bijeenkomst met nieuwe kennis en dat is mede te danken aan de heldere uitleg van Rutger die leidde tot mooie interactie met de deelnemers. Aan het einde van elke bijeenkomst richten wij ons altijd even het tot de aanwezigen om te vertellen wat wij als scheidsrechtersverenigingen in de Stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen allemaal kunnen bieden. 

De wedstrijdverslagen in de SAO-app
Het is fijn om weer wedstrijdverslagen te lezen in de app. Het zijn vaak kleine inkijkjes in de wedstrijdbeleving van onze scheidsrechters. Het biedt ook aanknopingspunten om met elkaar van gedachten te wisselen op onze clubavond. Ik schrijf het zijn vaak kleine inkijkjes, want er is ook een lid die deze wedstrijdverslagen ziet als opmaat om een boek te gaan schrijven. Bij zijn wedstrijdbeleving komen alle memorabele momenten uit de wedstrijd uitvoerig aan bod. Ga zo door, je zult een groot schrijver worden (mocht je scheidsrechterscarrière op een laag pitje komen te staan). Maar natuurlijk gun ik jou een fantastische carrière op het veld en het OTS zal jou daar zeker bij helpen. Blijf ons verblijden met jouw uitgebreide wedstrijdverslagen.

Mijn seizoenstart begon met 4 potjes op de Apeldoorn Cup om vervolgens de bekercompetitie in te rollen. Twee leuke bekerpotjes waarbij de ploegen voor de overwinning gingen. In de eerste bekerwedstrijd ook al rood (2x geel) moeten geven. Kortom, het is weer begonnen. Ook voor mij tijd om op de zaterdag bij collega’s te kijken. Deze keer was ik bij een jonge scheidsrechter van onze vereniging. Ik vond Thijs Krijger ontzettend goed en volwassen leiding geven aan het spelletje. Prachtig om te zien!

Bij mijn wedstrijd in Ugchelen had ik ook 3 SAO-leden op bezoek, ben benieuwd welke tips ik meekrijg. Ik ga deze kennis toepassen bij de eerstvolgende KNVB-aanstelling, maar zaterdag eerst maar eens lekker als clubscheidsrechter de JO15-2 fluiten.

Met sportieve groet,
René Beijen

René Beijen

René Beijen – Voorzitter SAO Apeldoorn