‘Van de Voorzitter’ (87)

ledenvergadering

In de 87e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.

Een vereniging bestaat uit leden. Leden die hun leven lang lid blijven, korte lidmaatschappen en alles ertussen in. Een moment waarop dat duidelijk wordt is als iemand afscheid neemt. Meine de Boer gaat op een waddeneiland wonen en nam onlangs op een clubavond voor het laatst deel aan een groepstraining in Apeldoorn. Na afloop nam hij het woord in de kantine en vertelde hij twintig jaar geleden bij onze vereniging kwam. Vanavond, twintig jaar later, waren er nog maar dezelfde 3 personen op het trainingsveld. Hij vertelde dat hij met trots keek naar de groep trainende jonge leden. Meine bedankte ons voor de mooie jaren. Die mooie jaren vorm je samen als leden op het veld en op de clubavond en de onderlinge relaties. Meine vertelde dat als hij weer op het vaste land was (ja, zo praten eilanders) hij nog wel eens langs zou komen. En dat is de andere kant van onze vereniging. We hebben ook veel leden die ook actief zijn geweest op de sportvelden maar nu elke donderdagavond genieten van een ontmoeting, een kaartje leggen, drankje doen en de verbondenheid met de SAO-Apeldoorn.

Het zijn met name de leden die niet meer actief op het veld zijn, die er voor zorgen dat onze accommodatie er prima bij staat, de bar en de koelkast gevuld zijn en dat er altijd een gastheer is om scheidsrechters te ontvangen. Het zijn de leden die hier dankbaar gebruik van maken. Wij belonen onze vrijwilligers met een vrijwilligersavond. Dit jaar leek het ons en goed idee om onze dankbaarheid te tonen met een gemengde avond. De vrijwilligers worden getrakteerd op een “all-in BBQ” en de leden mogen tegen een bijdrage eveneens “all-in” deelnemen. Op deze wijze verbinden wij onze dankbaarheid aan de vrijwilligers door in gezamenlijkheid gezellig bijeen te komen onder het genot van een hapje en een drankje. 

Wat ons bindt is voetbal. Het voetbalseizoen is weer begonnen. De meeste scheidsrechters starten na een paar oefenwedstrijden met het bekerseizoen. Onze (assistent-)scheidsrechters die op een hoger niveau acteren hebben de eerste wedstrijden van de reguliere competitie er al op zitten.

Om allemaal weer fysiek en mentaal fit aan de start te staan hebben we onze trainingsarbeid gedaan. Op 16 september hadden we de mogelijkheid om onze conditie te testen onder leiding van KNVB-trainer Hilco de Boer.

Voor onze mentale fitheid zijn alle laatste spelregelwijzigingen aan de hand van beeldmateriaal besproken. Wij hebben en aparte (geslaagde)  avond georganiseerd voor de clubscheidsrechters en clubassistenten. In de week daarop volgend hebben we aansluitend aan een training op onze clubavond, onze leden aan de hand van beeldmateriaal meegenomen in de spelregelwijzigingen. Kortom allemaal klaar voor de competitie 2021-2022.

Ook de KNVB is klaar voor het aankomende seizoen. De uitnodigingen voor de themabijeenkomsten zijn verstuurd. Lopende cursussen zijn doorgestart en er volop ingezet op nieuwe cursussen. De SAO zal wederom één van de thuishavens zijn voor de KNVB.

Mijn seizoenstart verliep minder florissant. Zoals bijna alle scheidsrechters bij de SAO hebben we ons uiterste best gedaan om topfit aan het seizoen te beginnen. Laat ik nu net een spierscheuring oplopen tijdens de FIFA-test van Hilco de Boer. Weg mooie wedstrijd bij de buren van Loenermark en weg de mooie wedstrijd bij de buren van Brummen. Met frisse tegenzin werk ik de eerste dagen aan mijn herstel, maar ik heb inmiddels de knop weer omgezet. Ik ga bij mijn dorpsclub de jongste aanwas scheidsrechters een presentatie geven over spelregels O11 en O13 en probeer ze een aantal tips mee te geven. Hopelijk vinden ze het een leuke hobby waaraan zij nog lang plezier zullen beleven.

Laten we genieten van de wedstrijden en het spelletje. Kun je er even niet bij zijn, succes met herstellen.

Met sportieve groet,
René Beijen

René Beijen

René Beijen – Voorzitter SAO Apeldoorn.