Verslag Norway Cup 2016

Luuk Timmer, Jelle Besselsen, Martijn Kieft

Begin augustus waren Jelle Besselsen, Martijn Kieft en Luuk Timmer namens de SAO Apeldoorn actief op de Norway Cup in Oslo. Het toernooi werd in stijl afgesloten met een prachtige finale.

De Nederlandse delegatie werd compleet gemaakt door Alex Bos (uit district Oost), Thomas Hardeman (West 1), Sander Huijs (Zuid 2) en Luc Wynne (West 2). In totaal waren er maar liefst 475 scheidsrechters uit tientallen verschillende landen actief op de Norway Cup.

De vliegreis op vrijdag naar Oslo verliep probleemloos en aan het begin van de avond kwamen we aan op het hoofdcomplex van het toernooi. Daar werden we door de organisatie verwelkomd met een sporttas gevuld met diverse scheidsrechtersartikelen, waarna we werden ondergebracht in een nabijgelegen sporthal.

Luuk Timmer Jelle Besselsen Martijn Kieft

Onderaan de skischans Holmenkollen

De zeer zonnige zaterdag was een vrije dag en werd besteed aan een bezoek aan Oslo. We brachten natuurlijk een bezoek aan het centrum en de haven, maar genoten ook van het prachtige uitzicht vanaf de skischans Holmenkollen. Die avond vond op het hoofdcomplex de ‘referee briefing’ plaats, waarbij alle aandachtspunten voor het toernooi werden toegelicht.

Op zondag mochten we dan eindelijk als scheidsrechters aan de bak. Het toernooi werd gespeeld op zes prachtige locaties in Oslo met in totaal zo’n 70 voetbalvelden. Met busjes werden we naar de diverse velden gebracht, waar we in arbitrale trio’s van diverse nationaliteiten opereerden. Tijdens de eerste dagen was het voor Noorse begrippen erg warm en de sfeer op het toernooi was prachtig.

Luuk Timmer, Jelle Besselsen, Martijn Kieft

De Nederlandse delegatie op de Norway Cup, v.l.n.r.: Alex Bos, Thomas Hardeman, Luc Wynne, Luuk Timmer, Martijn Kieft, Jelle Besselsen en Sander Huijs.

Aan het einde van de week werden de weersomstandigheden iets minder, maar de wedstrijden werden juist interessanter. Vanaf woensdag werden namelijk de knock-outwedstrijden gespeeld. Een nederlaag betekende voor een team meteen uitschakeling, dus de wedstrijden werden intenser en de publieke belangstelling nam flink toe.

Op vrijdag werden overdag de kwartfinales en halve finales gespeeld, waarna ‘s avonds tijdens de feestelijke ‘referee night’ de scheidsrechters voor de finales werden bekendgemaakt. Martijn Kieft werd aangesteld voor de U17-finale, daarbij geassisteerd door Jelle Besselsen en Luuk Timmer. Alex Bos was de vierde official.

Luuk Timmer, Jelle Besselsen, Martijn Kieft

Het arbitrale kwartet voor de U17-finale.

De finale werd op zaterdagochtend gespeeld en live uitgezonden op de Noorse televisie. Het werd Martijn niet moeilijk gemaakt en na afloop was iedereen zeer tevreden over de arbitrage. Na de finale gingen we nog even Oslo in om lekker na te genieten van een prachtige week.

Op zondag namen we afscheid van de overige scheidsrechters en de organisatie van de Norway Cup. Na een rustige terugreis naar Nederland kwam aan deze prachtige ervaring helaas weer een einde. Volgend jaar komen we zeker terug!