8 Clips voor de beoordeling van hands

Het goed beoordelen van strafbaar hands kan lastig zijn. Daarom publiceert de Technische Commissie hieronder een aantal clips, voorzien van uitleg, die je helpen om strafbaar hands goed te beoordelen. Lees gauw verder!

 

Geen strafbaar hands (arm dicht tegen lichaam)
Er is geen sprake van strafbaar hands, indien een verdediger de arm dicht tegen het lichaam houdt en het lichaam niet op onnatuurlijke wijze groter wordt gemaakt. De juiste beslissing in onderstaande clip is dus doorspelen. 

 

 

Geen strafbaar hands (bal van eigen lichaam)
Er is geen sprake van strafbaar hands, indien een verdediger de bal opzettelijk met de voet, het hoofd of het lichaam speelt, waarna de bal de eigen arm raakt. De juiste beslissing in onderstaande clip is dus doorspelen. 

 

 

Strafbaar hands zonder kaart (voorzet)
Er is sprake van strafbaar hands, indien een verdediger zijn lichaam op onnatuurlijke wijze groter maakt. Indien sprake is van het blokkeren van een voorzet wordt dat niet geïnterpreteerd als het onderbreken van een veelbelovende aanval. De juiste beslissing in onderstaande clip is dus een strafschop, zonder kaart. 

 

Strafbaar hands zonder kaart (scoringskans creëren)
Er is sprake van strafbaar hands, indien een aanvaller de bal met de arm controleert en vervolgens een duidelijke scoringskans creëert of een doelpunt scoort, zelfs indien dat per ongeluk gebeurt. Bij deze vorm van strafbaar ‘aanvallend’ hands ontvangt de aanvaller geen gele kaart. De juiste beslissing in onderstaande clip is dus een directe vrije schop voor de verdedigende partij, zonder kaart. 

 

Strafbaar hands met gele kaart (opzettelijk proberen te scoren)
Er is sprake van strafbaar hands, indien een aanvaller een doelpunt scoort met de arm, zelfs indien dat per ongeluk gebeurt. Een aanvaller die opzettelijk scoort of probeert te scoren met de arm, wordt bovendien bestraft met een gele kaart. De juiste beslissing in onderstaande clip is dus een directe vrije schop voor de verdedigende partij en een gele kaart voor de aanvaller. 

 

Strafbaar hands met gele kaart (schot richting doel met keeper)
Er is sprake van strafbaar hands, indien een verdediger zijn lichaam op onnatuurlijke wijze groter maakt. Indien sprake is van het blokkeren van een schot richting doel waarbij de keeper in het doel staat, wordt dat geïnterpreteerd als het onderbreken van een veelbelovende aanval. De juiste beslissing in onderstaande clip is dus een strafschop, met een gele kaart voor de verdediger.

 

Strafbaar hands met rode kaart (schot richting doel zonder keeper)
Er is sprake van strafbaar hands, indien een verdediger opzettelijk de bal met de hand speelt, dan wel zijn lichaam op onnatuurlijke wijze groter maakt. Indien sprake is van het blokkeren van een schot richting doel waarbij de keeper niet in het doel staat, wordt dat geïnterpreteerd als het voorkomen van een doelpunt. De juiste beslissing in onderstaande clip is een strafschop, met een rode kaart voor de verdediger. 

 

 

Strafbaar hands met rode kaart (ontnemen duidelijke scoringskans)
Er is sprake van strafbaar hands, indien een keeper buiten het strafschopgebied zijn lichaam op onnatuurlijke wijze groter maakt. Indien de keeper daarmee een duidelijke scoringskans ontneemt, wordt hij bovendien bestraft met een rode kaart. De juiste beslissing in onderstaande clip is dus een directe vrije schop, met een rode kaart voor de keeper. 

 

Verantwoording: alle bovenstaande clips zijn afkomstig van Youtube en zijn door de Technische Commissie bewerkt. Indien mogelijk wordt deze pagina aangevuld en uitgebreid met nieuwe clips. Heb je tips, vragen of opmerkingen, stuur dan een e-mail naar secretaris@sao-apeldoorn.nl

 

Gijs van Mun