‘Van de Voorzitter’ (102)

ledenvergadering

In de 102e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.

Op onze clubavond van 2 juni hadden we betaald voetbalscheidsrechter Clay Ruperti als gastspreker. Dat betekende een half uurtje vroeger starten met de training. Aan onze trainer Gijs de uitdaging om op verantwoorde wijze een anderhalf uur durende training in een uur te verwerken. Moe maar voldaan zaten we om 20.30 uur klaar voor Clay.

Clay had een mooi drieluik in zijn presentatie van opbouw carrière, VAR en social media. Clay kon onze aandacht van het begin tot het einde vasthouden en er was een zeer goede interactie met de aanwezigen aan de hand van videobeelden. Ik blijf het fascinerend vinden hoe er in het betaald voetbal onderling wordt gecommuniceerd via de headsets en wat er zich allemaal afspeelt bij een VAR-moment op zowel de headsets als in het VAR-center. Belangrijkste les van de videobeelden is wat mij betreft: bekijk het minimaal vanuit twee perspectieven.

Erg leuk en onderhoudend was ook het onderwerp ‘social media’. Clay vertelde dat alles op social media bewaard blijft, dus let op wat je op social media post. Clay had z’n best gedaan om vooraf van enkele aanwezigen social media af te struinen. Erg leuk en leerzaam wat collega’s al hebben gepost en nu opeens toch confronterend als dat zo opeens op het scherm wordt gepresenteerd. Een prachtige les.

Op de vraag uit de zaal: “Clay, wat zou je jonge scheidrechters willen meegeven?” was het antwoord: “trainen, vlieguren maken op het veld, vooral bij jezelf blijven en niet gewenst gedrag gaan vertonen, stel doelen, neem collega’s mee naar wedstrijden en laat ze tips geven.” Een uitgebreid advies waarbij wij elkaar als SAO’ers kunnen helpen.

Dank je wel Clay Ruperti voor deze leuke, leerzame en onderhoudende avond. Dank je wel aanwezigen dat jullie in zo’n grote getale aanwezig waren.

Op ons jaarlijkse bestuursetentje hebben we onlangs afscheid genomen van ons voormalig bestuurslid André Bakker. Door corona heeft het etentje en het afscheid bijna drie jaar op zich laten wachten. André was onze vice-voorzitter, was onze invaltrainer, was scheidsrechtersbegeleider en heeft vanwege de combinatie van andere werkzaamheden en fysieke klachten afscheid genomen van onze hobby. Wij hebben André bedankt voor zijn inzet op vele vlakken binnen de SAO.

Tijdens onze hobby werken we met mensen en bij voetbal horen emoties. Maar dat heeft wel een grens. Deze grens werd overschreden hetgeen een lid van onze vereniging deed besluiten om de wedstrijd voortijdig te beëindigen en zoals gebruikelijk een rapportage op te maken met de omstandigheden die ertoe hebben geleid dat de wedstrijd werd gestaakt. Ons lid deelde zijn ervaringen met mij als bestuurslid. Wij zijn er als leden van een scheidsrechtersvereniging voor elkaar. Om elkaar beter te maken en om een luisterend oor te zijn. Als het nodig is, bieden we ook de helpende hand.

In deze casus vond ik het mijn plicht om contact op te nemen met de KNVB en de voorzitter van club die de oorzaak was van het voortijdig beëindigen van deze wedstrijd. De KNVB heeft de passende maatregelen genomen die bij een dergelijk incident horen, maar in het gesprek heb ik ook de impact van het voorval op de scheidsrechter kunnen toelichten. Het gesprek met de voorzitter van de betreffende voetbalclub was bijzonder. De voorzitter kende de casus toen ik hem belde. Er was zelfs een intern gesprek geweest met betrokkenen. Echter toen de voorzitter het verhaal hoorde van de kant van de scheidsrechter reageerde hij geschrokken. Hij heeft mij toegezegd om dit uit te zoeken en heeft dit ook gedaan.

Waarom schrijf ik dit verhaal? We hebben een prachtige hobby en binnen onze vereniging met circa 50 actieve scheidsrechters fluiten we ruim 1.500 wedstrijden in een seizoen. Dat levert meestal veel plezier en voldoening op. In dit seizoen gingen er twee wedstrijden door een ondergrens heen. Als scheidsrechtersvereniging zijn we er altijd voor elkaar, in goede tijden om uitgebreid te vertellen over de prachtige verhalen op de velden en als je het nodig vindt om je te helpen.

Tijdens onze bestuursvergadering op 13 juni hadden we een standaard agenda met één bijzonder agendapunt “energiescan”. Bij de behandeling van de in- en uitgaande post van de secretaris stond onder andere de vermelding van zes nieuwe leden. Welkom Kevin van Egmond, Justin Klein Kalvenhaar, Wessel Kok, Marwan van Ulden, Henri Nooteboom en Koen van Zuuk!

We gaan als SAO Apeldoorn deelnemen aan het NK veldvoetbal van de COVS op 25 juni. Helaas voor ons, valt dit samen met het NK Spelregels van de COVS. Het is voor ons niet haalbaar om op hetzelfde tijdstip ook een representatief spelregelteam op de been te brengen.

Bij de commissies kijken we altijd terug en vooruit. Bij het terugkijken kwam de presentatie van Clay Ruperti voorbij en hebben we gesproken over een gastspreker voor volgend seizoen. Aandacht voor de aanstaande BBQ op 24 juni, datum vrijwilligersavond vastgezet op 16 september en de interne spelregelfinale op 16 juni.

Onze penningmeester meldde dat we een energieleverancier hebben geselecteerd. Verder speurt de penningmeester nog naar “potjes” waar we aanspraak op kunnen maken. We hebben een energiescan laten uitvoeren op onze accommodatie. Het rapport wordt op 27 juni verwacht en dan is het aan ons als bestuur, waar nodig in afstemming met de leden, om te kijken welke maatregelen haalbaar zijn. Want naast het doel verduurzaming is er nu al de noodzaak omdat we worden geconfronteerd met een verdubbeling van onze energierekening.

De interne spelregelfinale op onze clubavond van 16 juni ging tussen Rick van Bussel, Nicholas Henon, Bram Leeflang, Jelle Besselsen, Matthias Hollebeek en René Beijen. Vijftien spelregelvragen door middel van Kahoot. Naast juistheid telt ook de snelheid van antwoorden. De top 3 stond op hele korte afstand van elkaar tot aan de laatste vraag. De laatste vraag leverde dubbele punten op en zo geschiedde dat bij de laatste vraag het podium nog eens flink door elkaar werd geschut. Op een verdienstelijke derde plaats eindigde Jelle, de tweede plek was voor Bram en Nicholas maakte met de laatste vraag de sprong van plek 3 naar plek 1. Van harte gefeliciteerd, Nicholas!

Ik schrijf deze column terwijl ik al met één been in de auto stap voor mijn zomervakantie. Ik had nog een leuke nacompetitiewedstrijd in de Achterhoek. Bijzonder was dat de assistent 5 uur voor aanvang wedstrijd moest afzeggen vanwege een bedrijfsongeval. Complimenten aan de KNVB dat er op zo’n korte termijn goede vervanging is geregeld. Eén van de beide assistenten is een jonge scheidsrechter in de 4e klasse. Het zal mij niet verbazen als hij snel grote stappen gaat maken. Blijft bijzonder en leuk om met arbitrale trio’s te mogen opereren in de nacompetitie.

Ik ga de auto starten en op weg naar vakantieadres. Ik wens jullie nog leuke toernooien en daarna ook een fijne welverdiende vakantie.

Met sportieve groet,
René Beijen

René Beijen