‘Van de Voorzitter’ (128)

ledenvergadering

In de 128e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.

Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi
Elk eerste weekend van het nieuwe jaar organiseren onze collega’s uit Zwolle het Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi. Voetballende scheidsrechters onder leiding van scheidsrechters van de SZO. Voorafgaand aan elke competitie, of dat nou spelregels zijn, veldvoetbal of zaalvoetbal, wordt standaard dezelfde grap gemaakt “als we maar winnen van Deventer, dan is onze missie al geslaagd”. Wij hebben een enorme waardering voor onze collega-scheidsrechters, maar er is een gezonde concurrentie met onze buren uit Deventer. De DSVenO had ons de laatste keer verslagen in de districtsfinale van de spelregels, dus een overwinning op de DSVenO in de zaal zou zeer welkom zijn. Toen deze overwinning een feit was, werd de kers op de taart “de eerste prijs”. De daarbij behorende immense wisselbeker werd met een grote glimlach in ontvangst genomen. Lees hier het verslag van het Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi.

Scheidrechters in het Technisch Weekend 2024
Het tweede weekend van het nieuwe jaar staat bij vele scheidsrechterverenigingen in het teken van “met elkaar op stap”. Bij de SAO Apeldoorn noemen we dat het ‘Technisch Weekend’. Dit weekend is een mooie balans tussen gezellig samenzijn, trainingsarbeid, gastspreker en ontspanningsactiviteiten. De locatie van dit weekend was in Gramsbergen.

Een groep deelnemers verzamelde zich bij de SAO en andere deelnemers gingen rechtstreeks. We waren dit jaar te gast bij ‘t Hooge Holt te Gramsbergen als afwisseling op de voorgaande jaren waar we te gast waren op een vakantiepark in Echten. Vrijdagmiddag de ontvangst met koffie en daarna het ritueel van de huisjes inrichten. Na het avonddiner in buffetvorm stond de pubquiz op het programma. In vier rondes werd onze kennis getest op: topografie, algemene kennis, muziek en sport. De pubquiz was onderdeel van de TW2024-competitie en als er prijzen te verdienen zijn, staat iedereen op scherp. Ga er maar aan staan: vragen van “hoofdstad Burkina Faso tot aan wie organiseerde het EK voetbal 1966” en muziekfragmenten uit diverse muziekstromingen en nog een paar vragen met “SAO-weetjes”. De avond werd afgesloten met een gezellig samenzijn in de plaza-bar.

Op de zaterdagmorgen stond na het ontbijt een pittige ochtendtraining op het programma bij de plaatselijke S.V. Gramsbergen. Onze mannen die vaak in Zeist vertoeven, hadden een leuke training uitgezet. Het eerste deel betrof wendbaarheid in combinatie met sprintvormen. Het tweede deel was samenwerking tussen assistent- en scheidsrechter. Vlagsignalen, fluitsignalen, kaarten, dus met alles d’rop en d’ran. Snel douchen, lunch en vervolgens te voet Grambergen leren kennen. Verder dan de bierproeverij bij Mommeriete zijn we niet gekomen. ? Een hele leuke ervaring bij een kleine brouwerij waar de passie voor bierbrouwen vanaf straalt.

Terug op het park, het avondeten en vervolgens door naar onze gastspreker Thomas Hardeman. Thomas nam ons mee in het verschil tussen een opstootje en een grote confrontatie. Wat kun je en mag je doen bij opstootjes als scheidsrechter (of als trio). Met enkele beeldfragmenten hebben we dit doorgesproken. Hetzelfde hebben we gedaan bij een “mass confrontation”. Heel leerzaam om deze situaties die op het veld kunnen ontstaan door te spreken op “hoe te handelen als scheidsrechter”, gevolgd door wederom een gezellig samenzijn.

En dan is het al weer de laatste dag. Huisjes netjes achterlaten, brunch en het laatste competitie-element in de vorm van spelregelvragen. Tijdens onze ontspanningsactiviteit, indoor midgetgolf, was de organisatie druk alle punten aan het tellen om een winnaar van de competitie aan te wijzen. Het winnende team kreeg alle lof en applaus van de overige aanwezigen. Tijdens het slotwoord mocht ook de commissie een groot applaus ontvangen. Moe maar voldaan reden we huiswaarts. Het hele verslag van het Technisch Weekend 2024 kan je hier hier lezen.

Gesprek met gemeente Apeldoorn over bestemmingsplan en warmtenet
Bij onze Haven viel een brief op de deurmat waarin werd aangekondigd dat er een mogelijkheid was om het bestemmingsplan in te zien. De secretaris en de voorzitter hebben een digitale meeting gehad met de vertegenwoordigers van de gemeente Apeldoorn. Goed om weer met elkaar om tafel te hebben gezeten. Wij gaan als SAO Apeldoorn onze zienswijze inbrengen. Die is niet veel anders dan de voorgaande keer. Wij als SAO willen graag dat onze trainingsfaciliteit behouden blijft. Dat de grootte van het veld gelijk blijft. Wij gunnen alle sportende Apeldoorners die gebruik maken van het park een impuls van de kwaliteit van het grasveld. Gebruikers zoals de SAO, het ROC, groepen sporters die “bootcamp” bedrijven en individuele sporters. We hopen dat gemeente Apeldoorn haar naam eer aan doet om sport en beweging zo goed mogelijk te ondersteunen. Wat ons betreft is daarbij een hoogwaardig grasveld een randvoorwaarde. Want het veld wordt intensief gebruikt.

Naast het bestemmingsplan speelt ook de komst van het warmtenet Kerschoten. Inmiddels is duidelijk geworden dat wij als SAO in fase 7 zijn opgenomen. Dat speelt in 2030. Ik heb onlangs contact gehad met het energieloket van de gemeente Apeldoorn. Zodra zij het informatiepakket gereed hebben voor “niet bewoners”, zullen zij weer contact met ons opnemen. De verwachting is dat dit nog voor de zomervakantie zal geschieden.

Fitte scheidsrechters willen fluiten
In de winterperiode kan er wel eens een wedstrijd uitvallen door weersomstandigheden en daarnaast is er ook nog sprake van een korte winterstop. Tel daar nog eens de aanstellingen op de reservelijst bij op en dan kan het aantal wedstrijden tegenvallen. Onze scheidsrechters die wekelijks op onze clubavond aanwezig zijn, willen niets anders dan een potje fluiten of vlaggen. De weersomstandigheden hebben wij niet in de hand evenals het aantal aanstellingen op de reservelijst. Maar in deze fase is er extra focus en frustratie op die reservelijst, want we willen fluiten.

Ik mocht in deze periode twee oefenpotjes fluiten. Bij -8 graden op een dinsdagavond speelden Beekbergen en Loenmark tegen elkaar. Wat een leuk potje was dat: je moest wel veel inzet tonen want anders was er kans op bevriezing, er was snel combinatievoetbal en veel onderling respect. De ploegen waren aan elkaar gewaagd en met 2-2 zochten we de warme kleedkamers weer op. Een week later namen Klarenbeek en Beekbergen het tegen elkaar op bij een buitentemperatuur van -4. Wederom een erg leuk potje voetbal met een 1-0 overwinning voor de thuisploeg.

Helemaal klaar voor de competitiestart gooien de weersomstandigheden dit weekend wederom roet in het eten, dan maar met frisse tegenzin twee weken later aan de competitiestart beginnen. In de tussentijd nog eens kijken of ik een leuk oefenpotje kan scoren.

Veel plezier op de velden bij de wedstrijden die wel doorgaan!

Met sportieve groet,
René Beijen

René Beijen