Verslag Technisch Weekend 2024

Van vrijdag 12 januari tot en met zondag 14 januari beleefde de SAO Apeldoorn het Technisch Weekend in Gramsbergen. Lees hier het verslag van Melvin Brink! 

Op vrijdag 12 januari was het weer tijd voor het jaarlijkse Technisch Weekend. Om 12.30 uur openden de deuren van clubgebouw ‘de Haven’ om de eerste deelnemers te ontvangen met een verse kop koffie. Toen eenmaal alle reizigers gearriveerd waren bij de club vertrokken we richting Gramsbergen. Ditmaal was vakantiepark ’t Hooge Holt het decor van het weekend, waarin het technische aspect van het scheidsrechtersvak werd afgewisseld met teambuilding en plezier.

Vrijdag 12 januari – aankomst in Gramsbergen en felle strijd tijdens pubquiz
Eenmaal aangekomen in Gramsbergen werden wij hartelijk ontvangen in de zaal van Gasterij Speizz. Gastheer Gerjan heette ons welkom namens het personeel en voorzag ons van (wederom) een kop koffie met een plak cake. Wachtend op de laatste deelnemers – een enkeling reisde op eigen gelegenheid – verkenden we alvast de zaal en bijbehorende faciliteiten. Iets na drieën werd het weekend daadwerkelijk afgetrapt met een welkomstwoord vanuit de TW-commissie. Na de bekendmaking van de huisjesindeling en de bijbehorende sleuteloverdracht was het tijd om ons te settelen in de bungalows. Een ieder zocht een plekje uit in zijn huisje en had een paar uurtjes vrij te besteden.

Rond de klok van 6 verzamelde de groep zich in het restaurant voor het diner. Met een kop soep als voorgerecht, stond er deze avond een buffet op het programma. De keuze was reuze en eten was er voldoende. Uiteraard mocht een toetje niet ontbreken en dus volgde een bak met schepijs, caramel- of chocoladesaus, nootjes en slagroom… heel veel slagroom… zo ondervond een iets te enthousiaste deelnemer.

Na het diner was het tijd voor het avondprogramma. De groep werd in zes teams verdeeld, waarna de terugkeer van het TW-klassement bekend werd gemaakt. Gedurende het weekend streden deze zes teams tegen elkaar om de hoofdprijs. Nadat de leden van ieder team elkaar hadden gevonden, startte het eerste klassementsonderdeel. Onder leiding van quizmaster Nicholas Henon volgden vier rondes van elk vijftien vragen en een eigen thema.

In de eerste ronde werd een beroep gedaan op de topografische kennis van de deelnemers, daar zij van vijftien landen de hoofdstad moesten benoemen. Uiteraard was er nog een bonus te verdienen wanneer men de volledige naam van de Sri Lankese hoofdstad (Colombo, red.) wisten op te schrijven, te weten Sri Jayawardhanapura Kotte. Overigens wist geen van de teams deze bonuspunten te bemachtigen. Vervolgens werd in een vijftiental vragen de algemene kennis getest. Variërend van het jaar waarin de Amerikaanse actiefilm Top Gun uit kwam tot het hoogst gemeten waterpeil ooit in Nederland kwam er van alles voorbij. In de derde ronde werd ingezoomd op diverse sportfeitjes. Tot slot eindigde de pubquiz met een tiental muziekfragmenten waarvan de titel en artiest van een nummer geraden moesten worden. Ook hierin passeerde een breed scala aan nieuwe nummers en oude klassiekers de revue. Na afloop van de pubquiz praatten we nog even na onder het genot van een drankje, waarna om 23.00 uur de zaal werd gesloten en eenieder zich richting de bungalows verplaatste voor een welverdiende nachtrust of derde helft.

Zaterdag 13 januari – training bij SV Gramsbergen, bezoek aan bierbrouwerij Mommeriete en presentatie van gastspreker
Al vroeg in de ochtend gingen de eerste wekkers af in Gramsbergen. Terwijl de rest van de groep nog een keertje omdraaide onder de warme dekens, vertrok een paar fanatiekelingen om 7.00 uur richting hun KNVB-bijeenkomst in Zeist. Een tijdje later moest ook de rest uit de veren voor het ontbijt van 9.00 uur. Voorzien van een gekookt eitje, frisse yoghurt en een warm croissantje kon iedereen rustig op gang komen. Na het ontbijt maakten wij een korte boswandeling vanaf ’t Hooge Holt richting het gelijknamige sportpark van SV Gramsbergen voor een uitdagende en leuke training onder leiding van Luuk Timmer en Muhamed Osman.

De 24-koppige groep, gestoken in het SAO trainingspak, werkte eerst een gezamenlijke warming-up en sprintoefening af. Daarna volgde een erg leuke conditionele oefening waarbij scheidsrechters en assistenten bovendien goed moesten samenwerken om de juiste beslissing te nemen (strafschop, vrije schop, kleur kaart). Moe maar voldaan keerde de groep na anderhalf uur terug naar het bungalowpark voor een dikverdiende lunch.

Na de lunch wandelden we langs het kanaal richting bierbrouwerij Mommeriete voor een rondleiding en bijbehorende proeverij. Onder het genot van een verfrissende IPA werd aandachtig geluisterd naar het verhaal achter de brouwerij. De in 2004 geopende brouwerij dankt zijn naam aan het vroegere moerasgebied gelegen tussen Gramsbergen en Coevorden. In 1227 werd hier de Slag bij Ane uitgevochten. De brouwerij was aanvankelijk gevestigd op het daarbij gelegen landgoed de Groote Scheere. Sinds 2008 is de brouwerij gevestigd in het oude huiskamercafé aan de brug, in Gramsbergen. Ter afsluiting van de rondleiding en proeverij werd één van de specialiteiten van het huis voorgeschoteld aan de groep, een bijzondere rookbock. Ook dit speciaalbier viel bij velen in de smaak. Voordat we terugkeerden naar de andere kant van de brug werden in het winkeltje nog enkele biertjes ingeslagen.

Het restant van de middag was vrij te besteden. Een deel van de groep besloot te gaan kaarten in de bungalow en een ander deel van de groep nam een verfrissende duik in het zwembad. Rond de klok van half 7 verzamelden we in het restaurant voor het diner met keuzemenu (schnitzel, saté of ossenhaas). Gedurende het diner druppelden ook de laatste deelnemers binnen vanuit hun KNVB-verplichtingen. Zodra de groep weer compleet was en de magen goed gevuld waren, volgde het avondprogramma.

Betaald voetbalscheidsrechter Thomas Hardeman wist de groep met zijn presentatie over opstootjes en mass confrontations te boeien, te verbazen en vooral te amuseren. De nodige “oehs en aahs” vielen bij het zien van de voorbeeldfragmenten die Thomas voor ons had meegenomen. Aan de hand van ervaringen uit de eigen praktijk gaf hij diverse tips aan de toehoorders. Uiteraard ontstonden er zo nu en dan interessante inhoudelijke discussies en was er voldoende ruimte voor vragen aan Thomas. Na afloop praatten we nog even na, alvorens we richting de bungalows vertrokken. Daar werd het trainingsweekend gevierd met een diversiteit aan leuke spellen en (soms iets te harde) muziek.

Zondag 14 januari – brunchen en midgetgolfen ter afsluiting
De laatste dag brak aan en gelukkig ontwaakten velen een stuk later dan de dag ervoor. Voordat de brunch aanving, werden nog even vlot de spullen ingepakt en de huisjes schoongemaakt. Om 11.00 uur stonden de vers gekookte eieren, warme croissants en knapperige repen bacon op ons te wachten in het restaurant. Hoewel niet ieders eetlust al volledig was hersteld na de korte nachtrust, viel de maaltijd in de smaak. Direct aansluitend op de maaltijd werden de deelnemers verrast met de jaarlijks terugkerende spelregelquiz. De teams kwamen weer bijeen om voor de laatste maal zoveel mogelijk punten voor het team te verzamelen in de strijd om het TW-klassement.

Aan het begin van de middag stond de laatste activiteit op het programma. In kleine groepen verdeelden wij ons over de indoor-midgetgolfbaan. Het parcours bracht ons langs 18 holes met een verschillende moeilijkheidsgraad. Hoewel er een zeer sporadische hole-in-one werd geslagen, bleek overall dat het gros van de groep het toch maar beter kan houden bij het leiden van voetbalwedstrijden. Ach ja, ieder zo z’n plus- en kluspunten zullen we maar zeggen.

Voordat we de terugreis naar Apeldoorn aanvingen werd het weekend definitief afgesloten met een kop koffie, een verse donut én – niet te vergeten – de prijsuitreiking van het TW-klassement. Uiteraard hebben alle zes de teams hun uiterste best gedaan. Echter kon er maar één team de beste zijn en de teamleden gingen er vandoor met de cadeaubonnen mede mogelijk gemaakt door 11TeamSports. Na een daverend applaus werd de prijs hartelijk in ontvangst genomen. Vervolgens werd het personeel van het park bedankt voor de inzet en vertrok de groep terug naar Apeldoorn.

We kunnen terugkijken op een geslaagd weekend waarin we hebben geleerd, ons in het zweet hebben gewerkt, maar bovenal veel plezier met elkaar hebben beleefd. De TW-commissie dankt alle deelnemers aan hun bijdrage aan het weekend.