‘Van de Voorzitter’ (78)

ledenvergadering

In de 78e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.

Deze van de voorzitter staat in het teken van onderhoud. In deze tijden van corona-maatregelen is onderhoud erg belangrijk. Dan heb ik het over: 

  • Onderhoud van accommodatie
  • Onderhoud van velden
  • Onderhoud van conditie
  • Onderhoud van kennis
  • Onderhoud van relaties

Onze accommodatie was voor het eerst uitgekozen om op 17 maart te worden ingezet als stembureau. Voor mij was dat aanleiding om mij aan te melden als stembureaulid bij onze Haven. Ik was trots op de complimenten van mijn mede-stembureauleden over onze accommodatie. We zijn als SAO Apeldoorn natuurlijk in de eerste plaats een scheidsrechtersvereniging, maar daar waar het kan willen wij onze maatschappelijke bijdrage leveren. Een aantal buurtgenoten kennen ons van de kaart- en bingoavonden. Maar vele buurtgenoten zagen op 17 maart voor de eerste keer ons clubgebouw van binnen. Ook voor een aantal leden was dit een mooie gelegenheid om weer eens in ons clubgebouw aanwezig te zijn, al was het maar van korte duur. Tijdens de pauze heb ik even in de kleedkamers gekeken en rondom het gebouw. De kleedkamers stonden er goed bij en de leidingen worden met regelmaat doorgespoeld. Ook rondom het gebouw was het zeer netjes. Ik begreep dat we hulp hebben gehad van “de buurman op de hoek”. Dank je wel mannen dat we trots kunnen zijn op onze accommodatie.

Mijn zondagochtendtrainingen werk ik af op het kunstgrasveld van Loenermark. Na het stormachtige weekend heb ik op zondagmorgen de dikke takken van het veld verwijderd. Goed voor mijzelf en goed voor het veld. Afgelopen zondag was het weer een aangename verrassing op het Lonapark. Het veld ontdaan van alle bladeren en kleine takjes en de mat weer prachtig geborsteld. Een biljartlaken met veel demping. Dat maakt het contrast groot met ons eigen trainingsveld in Apeldoorn. Ik mocht als 26-plusser gelukkig weer in een groepje van 4 trainen, maar ik moest erg wennen aan de kale plekken en het hobbelige veld. Je zou verwachten dat het trainingsveld in deze trainingsluwe periode goed zou zijn hersteld, maar helaas voor ons is dat niet het geval.

Dat brengt mij wel bij het perspectief van voetbalwedstrijden die er weer aan zitten te komen. Hoe zouden de accommodaties en de velden bij de voetbalverenigingen er weer bij staan?  

Het perspectief van wedstrijden brengt mij automatisch bij de conditie van ons (assistent-)scheidsrechters. Ik heb gezien dat die verbazingwekkend goed is. Een paar man kan ook nog wel een paar tandjes bijzetten, maar over de gehele linie is het onderhoud van de conditie erg goed gegaan. Zo ook bij ons oudste trainende lid die de 70-jaar grens al weer achter zich heeft gelaten. Laat Harrie een goed voorbeeld zijn voor ons allen, want ik teken ervoor als ik over 15 jaar nog zo’n goede conditie heb. Ik kijk nu al weer uit naar de volgende trainingsavond.

Het onderhoud van kennis proberen wij als SAO Apeldoorn te faciliteren met digitale clubavonden. Tijdens deze gezellige avonden is er ook een uurtje ingeruimd om met elkaar over beeldfragmenten van gedachten te wisselen. Een welkom onderhoud van onze spelregelkennis!

Deze week heb ik mijn tweede themabijeenkomst gevolgd bij de KNVB. Deze keer was het thema “weerstand & agressie”. De KNVB heeft een mooie digitale workshop voor ons verzorgd een  centraal gedeelte en het werken in digitale subgroepen. Fijn om vele onbekende scheidsrechters aan de slag te zijn geweest over dit thema.

In deze digitale tijden is het wel eens lastig om relaties te onderhouden. Het natuurlijke ontmoetingsmoment op de donderdagavonden in onze Haven zijn er al tijden niet meer. De overleggen met onze collega’s van Deventer en Zutphen zijn opgeschoven en ook de overleggen tussen “de voorzitters van Oost” staan voorlopig on hold. Vandaar mijn oproep: laat iedereen die deze column leest gewoon even contact opnemen met iemand die hij al lang niet meer heeft gesproken. Dat is goed voor onze onderlinge relaties. Ik heb mijn trainingsmaatje op de donderdagavond een appje gestuurd “ik heb je gemist 26-plusser”. Ik hoop dat hij er aanstaande donderdag weer bij is.

Ik wil afsluiten met een uitnodiging aan allen die deze column lezen. Ken jij een (club)scheidsrechter die ook een keer wil meetrainen, stimuleer hem om op donderdagavond te komen trainen bij de SAO Apeldoorn. We starten om 19:45 uur en je moet thuis douchen. Even aanmelden bij secretaris@sao-apeldoorn.nl.

Blijf gezond en tot gauw!

Met sportieve groet,
René Beijen

René Beijen

René Beijen – Voorzitter SAO Apeldoorn.