René Beijen: ‘Van de Voorzitter’ (9)

ledenvergadering

In de negende editie ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter en scheidsrechter van de SAO Apeldoorn. Lees snel verder!

In de maand februari werden we geconfronteerd met afgelastingen en in het carnavalsweekend werd slechts een enkele wedstrijd gevoetbald. In de komende periode wordt de competitie beslist. Er is strijd om het kampioenschap en onderin worden de beslissende potjes gevoetbald om degradatie tegen te gaan. Heerlijk om dan leiding te mogen geven aan “het spelletje”.

Ook bij ons scheidsrechters wordt het weer spannend voor promotie en degradatie. De tussentijdse ranglijst geeft het eerste beeld van je prestaties tot op heden. Ik kan daar over meepraten. Twee jaar geleden stond ik op 1e plaats in de tussentijdse ranglijst met nog 1 rapport te gaan. Het werd uiteindelijk de 13e plaats in de eindranglijst.Wat mij erg heeft verbaasd is dat de KNVB, die dit seizoen tijdens de wedstrijd, de spelregels van promotie- en degradatie eenzijdig veranderd en daarbij het advies van de COVS naast zich neerlegt. Dit betekent dat scheidsrechters met ambitie die hun prestaties laten beoordelen kunnen degraderen uit een groep, terwijl scheidsrechters die hun prestaties in dezelfde groep niet laten beoordelen (zij hebben vrijwillig afgezien van rapportage) niet kunnen degraderen.

Ik fluit al weer heel wat jaren, maar op 19 februari had ik een bijzondere ervaring. Terwijl ik naar mijn wedstrijd rij hoor ik op de radio van een “lekke waterleiding” in de regio Rheden-Doesburg. Groot was mijn verbazing toen ik in Pannerden aankwam en daar ook werd geconfronteerd met het feit dat er geen stromend water was. Ze hadden er al 24 uur geen water en de supermarkten waren uitverkocht. Bij de bezoekende club stroomde het water nog wel en die hadden een grote voorraad meegenomen van Drempt naar Pannerden. Was het ontbreken van water géén reden voor de scheidsrechter om de wedstrijd af te gelasten, werd aan mij gevraagd. Er was genoeg frisdrank (en meegebracht water) dus de spelers liepen geen fysiek gevaar op uitdroging en het veld was bespeelbaar. Voor mij geen enkele aanleiding om de wedstrijd af te gelasten. Het werd een mooie wedstrijd waarbij de kampioenskandidaat enigszins gelukkig met de drie punten naar huis ging en de thuisploeg in de degradatiezone bleef. Na de wedstrijd was het natuurlijk behelpen met de hygiëne. Zonder stromend water is het lastig douchen en een toilet doorspoelen zat er ook niet in. Gelukkig was er voor de derde helft nog voldoende fris en bier om het verloren vocht aan te vullen. Een ervaring die je niet snel vergeet.

Wij hebben eind februari weer een SAO-nieuwsbrief uitgebracht voor onze leden. Eentje waar ik trots op ben, een mooi product. De maand maart is bestuurlijk gezien een drukke maand. Volgende week is er vergadering van de COVS Oost in ons clubgebouw. De week daarop hebben we als SAO-bestuur een reguliere bestuursvergadering en eind maart is er de landelijke COVS jaarvergadering. We stellen ons clubhuis deze maand een aantal avonden beschikbaar voor de themabijeenkomsten van de KNVB. Daarnaast is ons clubhuis elke donderdagavond open voor de trainende en niet-trainende leden. De OC heeft in de maand maart een dartavond en een kaartavond georganiseerd en begin april staat de Paasbingo gepland. Kortom alles groeit en bloeit, het lijkt wel lente!

Met sportieve groet,

René Beijen

René Beijen

René Beijen – Voorzitter SAO Apeldoorn.